Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons de molts bitllets de 50 euros amuntegats amb un mall de jutge a sobre i una altra imatge d'una dona espantada

Molt de compte amb aquesta nova estafa: et diuen que t'alliberaràs d'un judici si pagues online

Les estafes en línia han fet un salt important i han arribat fins i tot als tribunals, cal anar amb compte

En el món actual, les estafes en línia s'han tornat cada cop més sofisticades i freqüents. Una de les més recents i preocupants és la que promet alliberar-te d'un judici a canvi d'un pagament en línia.

Aquesta estafa no només posa en risc els teus diners, sinó també la teva seguretat personal i legal. Per això, els experts expliquen detalladament com funciona aquesta estafa i com et pots protegir.

Com funciona l'estafa que us ofereix pagar per evitar un judici

L'estafa comença amb un correu electrònic o un missatge de text que sembla provenir d'una entitat legal o judicial. Al missatge, se t'informa que estàs involucrat en un judici i que pots evitar-ho fent un pagament en línia.

Muntatge amb diversos treballadors reunits en una taula amb un ordinador i el mall d'un jutge
No és real, només és una nova tècnica de phishing | Pexels, Nejron

Els estafadors solen utilitzar un llenguatge formal i convincent per fer que el missatge sembli legítim. Quan feu clic a l'enllaç proporcionat, ets redirigit a una pàgina web falsa. Aquesta imita a la perfecció el lloc d'una entitat judicial.

Aquí, se us sol·licita que introduïu les vostres dades personals i de pagament. En fer-ho, no només perds els diners que pagues, sinó que també proporciones informació sensible que pot ser utilitzada per a altres fraus.

Senyals d'alerta per detectar aquesta estafa

És crucial estar atent a certs senyals que poden indicar que ets davant d'una estafa. Primer, cap entitat judicial et demanarà que facis un pagament en línia per lliurar-te d'un judici. Els procediments legals tenen canals específics i oficials per a la gestió de pagaments i notificacions.

Fotomuntatge amb una imatge de fons d'una mà amb una cartera i al capdavant un jubilat preocupat
Els estafadors demanen que paguis per lliurar-te del judici | Getty Images, Backyard Productions, Pixelshot

Un altre senyal d'alerta és la urgència del missatge. Els estafadors solen crear un sentit d'urgència perquè actuïs ràpidament sense pensar. Frases com a "pagament immediat" o "evita conseqüències legals" són comuns en aquests missatges fraudulents.

Com protegir-te per no caure al parany

La millor manera de protegir-te és estar informat i ser cautelós. Mai feu clic a enllaços de correus electrònics o missatges de text que no esperaves rebre. Si reps un missatge que sembla provenir d'una entitat judicial, verifiqueu-ne l'autenticitat contactant directament a l'entitat a través dels seus canals oficials.

A més, utilitza programari de seguretat actualitzat als teus dispositius i activa l'autenticació en dos passos sempre que sigui possible. Això afegeix una capa extra de protecció als teus comptes en línia.

Mans d'una dona utilitzant un telèfon mòbil tàctil, amb el fons de la imatge difuminat
El millor és ignorar aquests missatges i no fer clic als enllaços | Getty Images

Això és el que has de fer si has estat víctima

Caure en aquesta estafa pot tenir conseqüències greus. A més de perdre els diners que pagues, les teves dades personals poden ser utilitzades per cometre altres delictes, com ara el robatori d'identitat. Això pot portar a problemes legals encara més seriosos i a una llarga batalla per recuperar la teva identitat i el teu crèdit.

Si penses que has estat víctima d'aquesta estafa, actua ràpidament. Contacta amb el teu banc per bloquejar qualsevol transacció i canvia les teves contrasenyes immediatament. També és recomanable presentar una denúncia davant de les autoritats competents i reportar l'incident a l'entitat judicial que els estafadors estaven imitant.