Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un professional sanitari administrant una vacuna contra la Covid-19 amb un vial a la mà

El canvi en l'ús d'una vacuna a Alemanya que pot modificar el pla d'Espanya

Substitueix el criteri inicial que van seguir altres països europeus

Un professional sanitari administrant una vacuna contra la Covid-19 amb un vial a la mà
Actualment a Espanya s'administren les vacunes de Pfizer, Moderna i AstraZeneca  | Salut

El procés de vacunació a tota Europa està tenint més contratemps dels esperats. Els països no poden vacunar al ritme desitjat, principalment per la manca de dosis de les tres vacunes aprovades. A més, estan veient com una d'elles ha quedat molt limitada. La vacuna d'AstraZeneca no es pot subministrar a persones grans després de no tenir dades suficients sobre la seva efectivitat en aquest sector de la població.

Tots els països van decidir no aplicar en majors de 65 anys després de la recomanació de la Comissió Permanent per la Vacunació d'Alemanya. Però la realitat és que en les darreres hores aquest estament ha fet un gir de 180 graus en la seva valoració i ha anunciat que canviarà la seva recomanació sobre l'ús d'aquesta vacuna. Ho confirmava el president d'aquest organisme, el viròleg Thomas Mertens.

Sobre la primera decisió presa, Mertens ha volgut aclarir que «teníem les dades que teníem i vam fer la recomanació basant-nos en aquelles dades». Malgrat això, en declaracions a la televisió alemanya 'ZDF', ha insistit en el que fet «mai critiquem la vacuna, només critiquem el fet que les dades del grup de més grans de 65 anys no eren bones o eren insuficients. S'ha de distingir». I afegia que la vacuna d'AstraZeneca és «molt bona» i que les noves dades «permeten una valoració millor».

I en aquest sentit, sembla estar molt atent a un estudi realitzat a Escòcia. Segons el servei de salut pública britànic, país que recordem està utilitzant massivament aquesta vacuna a tota la població, els ingressos dels majors de 80 anys s'han reduït fins a un 80% en la quarta setmana de vacunació. Tot i que reconeixen que «encara queden algunes preguntes per fer sobre aquest estudi i ja les hem plantejat directament als autors».

 

El gran rebuig d'Alemanya a aquesta vacuna

La recomanació que van fer els experts sobre aquesta vacuna va acabar generant un greu problema per al govern alemany. Bona part del país va començar a desconfiar de la vacuna d'AstraZeneca, i un alt percentatge assegurava no estar disposat a posar-se-la. Però és que això ha acabat afectant clarament el ritme de vacunació a Alemanya.

Han estat molts els treballadors essencials, especialment entre el sector sanitari, els que s'han negat a rebre una dosi d'AstraZeneca per por a possibles efectes secundaris. Dels 1,4 milions de dosis que han rebut, només s'han administrat 230.000. La resta segueixen esperant a les neveres del país.

Espanya només l'administra als menors de 55 anys

Tot i que després d'aquesta decisió d'Alemanya, caldrà veure quin camí segueixen la resta de països europeus que sí que van fer cas de l'anterior recomanació. És més, alguns com Espanya van decidir anar un pas més enllà amb l'ús d'aquesta vacuna, segons es recollia en els últims canvis de l'estratègia de vacunació del ministeri de Sanitat.

Cal recordar que les autoritats sanitàries del nostre país van decidir destinar aquesta vacuna només a persones de 55 anys. Amb ella es va començar a vacunar fa algunes setmanes a totes les comunitats autònomes. En un principi, els primers a rebre-les van ser aquells sanitaris, no de primera línia, que no havien estat encara vacunats i comptaven amb menys de l'edat establerta.

Amb aquesta vacuna també s'ha començat a vacunar altres sectors essencials com poden ser els membres dels cossos i forces de seguretat de l'estat, bombers o docents. La dosi es destinarà a persones entre 45 i 55 anys una vegada s'hagin vacunat tots els sectors essencials que tinguin menys de 55 anys.