Una persona usa una calculadora para calcular su factura

Nous canvis a la factura de la llum

Els trams cars i barats de la llum varien sense previ avís del govern espanyol

El preu de la llum puja com si fos un termòmetre estiuenc. L'electricitat a Espanya cada dia registra un nou rècord i molts ciutadans ja no saben què fer. Fa un mes, el govern espanyol va voler agafar la paella pel mànec.

L'Executiu de Pedro Sánchez va aprovar un reial decret a través del qual volia mitigar l'impacte de l'escalada de preus de gas natural en els mercats minoristes de gas i electricitat. En primera instància, es va aconseguir.

La nova norma contenia mesures importants, com la minoració dels ingressos de les centrals nuclears, hidràuliques i algunes renovables. També comptava amb una rebaixa del 5,11 al 0,5% i la reducció fins a finals d'any, d'un 90% dels càrrecs del sistema elèctric.

Però ara cal saber què ha passat. La rebaixa de càrrecs ha provocat un ball de trams horaris que ha perjudicat el consumidor. Els resultats de la setmana passada parlen per si sols.

El caos horari: a quina hora s'ha d'encendre la llum

Tot ha canviat. Entre les 07.00 i 08.00 hores del matí el preu hauria de ser més barat. Malgrat tot, durant la setmana passada, el preu de la llum durant aquestes hores va ascendir completament. Per tant, va ser més car del previst i el govern espanyol no ho va advertir.

Però la cosa no va quedar aquí: el dimecres passat, 20 d'octubre, els preus es van disparar entre les 07.00 i 11.00 hores. Durant aquesta franja horària els preus haurien de ser plans, però es van disparar fins a límits insospitats. Un altre canvi que no va ser informat.

Un altre dels canvis es va produir durant l'hora de dinar. Entre les 10.00 i les 14.00 hores, el preu de la llum hauria de ser punta. En aquest cas, els preus de la llum van baixar i van passar a la categoria baixa.

Finalment, el ball horari va patir un altre canvi. Durant la franja de les 14:00 a les 17:00 hores de la setmana passada, un període en el qual el preu de la llum és pla, l'electricitat va baixar desmesuradament. 

La conclusió, doncs, és clara: es redueixen els costos de la llum durant les hores centrals del dia. Sembla que els únics beneficiats de la dansa horària de la llum són les persones que teletreballen.

Dos adults i dos nens a casa
Es disparen els preus de la llum entre setmana i hi ha més trams punta del que es preveia | GTRES

 

«L'engany» del cap de setmana: no és tan barat com semblava

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va exposar que durant el cap de setmana (divendres, dissabte i diumenge), el preu de la llum seria baix. Però no és ben bé així, ja que també hi ha diferents trams.

Si bé és cert que són més econòmics que els dies laborables, també ho és que hi va haver diversos trams de preus punta. Aquests van ser de 00.00 a 02.00, de 09.00 a 10.00 i de 19.00 a 22.00.