Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez, en una roda de premsa a la Moncloa (18/05/2021)

Sánchez canvia el seu govern: Els 2 ministres catalans que en formaran part

Sánchez reubica el líder del PSC cinc mesos després de nomenar-lo i amplia la presència catalana amb Raquel Sánchez

Canvis a la quota catalana del Consell de Ministres, fruit de la crisi de govern que ha executat el president espanyol, Pedro Sánchez. El líder del PSC, Miquel Iceta, no seguirà al capdavant del ministeri de Política Territorial i Funció Pública, tal i com ha avançat La Vanguardia.

Iceta a Cultura i l'alcaldessa de Gavà, a Transports, Mobilitat i Agenda Urbana

Només cinc mesos després de ser nomenat, derivat de la sortida de Salvador Illa, Iceta canvia de cartera i Sánchez l'ubica com a ministre de Cultura i Esports. Hi accedeix en substitució de Juan Manuel Rodríguez Uribes.

Però la presència catalana augmenta amb l'entrada a l'executiu de l'alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez. Segons ha avançat TV3 i ha confirmat l'ACN, substituirà José Luís Ábalos al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.

Tots els canvis

En total, surten del govern Carmen Calvo, Juan Carlos Campo (Justicia), Arantxa González Laya (Exteriors), Isabel Celaá (Educació), Pedro Duque (Ciència), José Luis Ábalos (Transports) i José Manuel Uribes (Cultura). Aquests són els nous ministres de l'executiu:

  • Isabel Rodríguez: Política Territorial i portaveu del Govern.
  • José Manuel Albares: Ministeri d'Afers Exteriors.
  • Pilar Llop: Ministeri de Justícia.
  • Diana Morant: Ministeri de Ciència i Innovació.
  • Raquel Sánchez: Ministeri de Transports.
  • Pilar Alegría: Ministra d'Educació i Formació Professional.

Illa valora positivament els canvis al govern espanyol

El president del grup parlamentari socialista, Salvador Illa, ha afirmat que té "plena confiança" amb el president Pedro Sánchez. Ho ha dit després que s'hagi anunciat que aquest dissabte es remodelarà part del gabinet de ministres. "Estic segur que el govern resultant serà l'adequat per la recuperació econòmica d'Espanya i Catalunya", ha assegurat el líder socialista des de l'Embarcador de Sant Jaume d'Enveja (Montsià).

El cap de l'oposició també ha denunciat la situació de "bloqueig" a Catalunya. Ha lamentat que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, mantingui una posició "enrrocada" en qüestions com l'autodeterminació i l'amnistia. Illa ha demanat que es convoqui una taula de diàleg amb la resta de partits polítics.

Preguntat sobre la remodelació del president Sánchez, Illa no ha volgut avançar noms dels nous ministres ni valorar l'anunci del canvi de carteres al govern espanyol. "És una facultat que correspon al president i ell farà l'anunci quan ho tingui per convenient", s'ha limitat a dir el líder socialista. Tampoc ha respost si el ministre Miquel Iceta podria esdevenir el nou portaveu o vicepresident de l'executiu espanyol.

Illa també ha criticat el president Pere Aragonès a qui ha acusat de "bloquejar" la situació política a Catalunya. "El senyor Aragonès segueix enrocat amb propostes inviables com són l'autodeterminació i l'amnistia", ha lamentat.