Imatge de la terrassa d'un bar a la plaça Verdaguer de Tarragona

Canvis en els horaris de bars i restaurants de Catalunya la setmana vinent

Sobre la taula hi ha la possibilitat que els bars i restaurants catalans poguessin mantenir-se oberts ininterrompudament entre les 07.30 i les 16.30

La restauració catalana travessa un moment crític. Les severes restriccions imposades pel Govern de la Generalitat fan que molts bars i restaurants hagin hagut de recórrer autèntics malabarismes econòmics per mirar de fer front a pèrdues sagnants. Ara, però, des de l’Executiu català s’estaria estudiant la possibilitat d’alleugerir les restriccions a la restauració i, segons ha pogut saber CatalunyaDiari, sobre la taula hi ha la possibilitat que els bars i restaurants catalans puguin mantenir-se oberts ininterrompudament entre les 07.30 i les 16.30.

D’aquesta manera, el Govern faria una concessió a un gremi ofegat per les restriccions i els efectes de la pandèmia. A dia d’avui, la restauració pot obrir de 07.30 hores a 10.30, i de 13.00 hores a 16.30. De fet, el passat 8 de febrer, el Govern ja va fer una petita concessió permetent-los ampliar el seu horari tan de matí com de migdia.

Una consigna clara: «Hem de donar aire»

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ho té clar. De fet, ahir mateix va fer palesa la seva voluntat d’aixecar mínimament algunes restriccions a Catalunya explicant que «hem de donar aire a qui no té aire». Si bé és cert que va assegurar també que ell no té el poder de decisió en aquest aspecte, també ho és que també va insistir amb el fet que faria evident la seva postura en les reunions de Salut.

Dijous vinent el Pla territorial de protecció civil de Catalunya, el Procicat, es reunirà per discutir si s’aixequen algunes restriccions a Catalunya.

Una caiguda d’ingressos del 15%

La crisi de la covid-19 va provocar que els ingressos del sector serveis a Catalunya durant l'any 2020 caiguessin un 15,6% respecte a l'exercici anterior. Segons les dades publicades aquest dilluns per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), la davallada a Catalunya va ser exactament la mateixa que al conjunt de l'Estat. Quant a l'ocupació, el nombre de treballadors en empreses del sector serveis a Catalunya es va reduir un 4,3% el 2020, sent l'hostaleria el sector més perjudicat. Al conjunt de l'Estat, l'ocupació al sector terciari també va registrar una caiguda del 4,3% durant l'últim exercici.

Pel que fa al mes de desembre, la facturació de les empreses del sector serveis a Catalunya va ser un 6,8% inferior en comparació al mateix període de l'exercici anterior. A l'Estat, en canvi, la caiguda va ser més accentuada, concretament del 8,7%. En relació amb l'ocupació, el nombre d'empleats a Catalunya durant el mes de desembre va ser un 4,7% inferior a l'exercici anterior, mentre que la davallada a l'estat espanyol va ser del 4,9%.