Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una aula de l'Escola Miquel Utrillo de Sitges, plena d'alumnes distanciats i amb mascaretes. Imatge del 17 de juny del 2020

Canvis en les mesures de seguretat i higiene a les escoles a poques setmanes de començar les classes

Professors i pares denuncien que el protocol no està adaptat

Una aula de l'Escola Miquel Utrillo de Sitges, plena d'alumnes distanciats i amb mascaretes. Imatge del 17 de juny del 2020
El protocol es va dissenyar el passat mes de juny | Catalunya Diari

Queden poques setmanes perquè es tornin a iniciar les classes el pròxim mes de setembre i és precisament per aquest motiu que Isabel Celaá, ministra d'Educació del govern espanyol, està revisant les mesures que ha preparat el Ministeri de Sanitat amb l'objectiu d'intentar evitar contagis i rebrots.

El protocol que hauran de seguir les escoles, dissenyat el passat 22 de juny, va ser dissenyat amb la intenció de recuperar allò que es va perdre durant el confinament i al·legant que els nens són els grups de menor contagi.

 

El protocol de seguretat per als col·legis no està adaptat a la situació actual

No es tracta de mesures obligatòries, sinó de recomanacions que s'han elaborat a partir de les guies que van realitzar les comunitats autònomes. Només hi ha un requisit que és indispensable complir: la distància mínima de seguretat d'1,5 metres i en el cas de no poder fer-ho, l'ús de mascareta.

Malgrat això, estava dissenyat per la nova normalitat i no per la desmillora que ha sorgit en les darreres setmanes. Aquest deteriorament ha suposat que s'hagin de modificar i retocar les mesures d'acord amb els últims esdeveniments ocasionats a causa dels rebrots de coronavirus.

Per exemple, ara en la majoria de comunitats autònomes s'hauria de seguir utilitzant mascareta encara que es pugui mantenir la distància mínima de seguretat, mentre que el protocol a seguir pels col·legis només és obligatori si es respecten els 1,5 metres i els alumnes d'infantil i primària poden ser exclosos i estan organitzats en grups estables de convivència.

Per una altra part, els grups en les classes tampoc han estat reduïts, pel que seguirà havent-hi grups d'entre 25 i 30 alumnes aproximadament durant llargues jornades en espais que podrien no guardar les distàncies necessàries i no estar ben ventilats. En algunes comunitats, com La Rioja o la Comunitat Valenciana, figuren plans d'ensenyament combinats de forma presencial i telemàtica, especialment en alumnes més grans.

 

Treballant en noves mesures

El director del Centre d'Emergències i Alertes Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha manifestat que s'està elaborant «un protocol comú d'actuació que serà aplicable quan comencin les classes al setembre». «No poden estar els nens en grups de 50 i en les activitats fora de l'escola, com el menjador, hi haurà unes normes estrictes que s'hauran de complir», afirma. «Les conselleries d'Educació i el Ministeri han de treballar».

Les famílies com els professors estan denunciant la manca de mesures imposades a tan sols tres setmanes de la tornada als col·legis, que coincideixen que «les autoritats han tingut temps suficient per planificar els diferents escenaris i no ho han fet». Han estat precisament aquestes queixes i la incertesa el que ha fet que el govern sigui conscient que el protocol redactat al juny ha de ser revisat i modificat respecte a la situació actual.