Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una mà d'una persona gran i diverses monedes d'euro

Els 10 canvis que patiran les pensions a Espanya després del nou pacte

El govern està treballant per arribar a un acord definitiu
Imatge d'una mà d'una persona gran i diverses monedes d'euro
El Pacte de Toledo té la intenció de revalorar les pensions de forma anual en relació a l'IPC   | Pixabay

En els últims anys el col·lectiu de jubilats ha reclamat modificacions en la llei que permetin als pensionistes tenir un major poder adquisitiu, per això, el Pacte de Toledo pretén reformar el sistema de pensions actual.

La devaluació de les pensions i la falta de manteniment que afligeixen molts majors al nostre país ha fet que finalment el govern central hagi decidit emprendre un acord reivindicat des de fa temps.

En aquests moments, el Pacte de Toledo entra en una fase crucial en la qual els partits polítics amb representació parlamentària podran presentar les seves propostes. Encara que aquestes no seran vinculants, el govern vol valorar totes les recomanacions. Segons ha revelat el mitjà 'La Razón', l'acord entre tots els partits és gairebé total en el 80% dels punts de discussió. Encara queden qüestions per debatre, però aquests són els 10 canvis que amb tota seguretat sofriran les pensions amb el nou pacte.

Canvis en el sistema de les pensions: finançament i estructura

  • Reordenar el finançament de la Seguretat Social per a atallar el dèficit estructural del sistema: l'estructura financera d'ingressos i despeses de la Seguretat Social ha de modificar-se perquè no s'incloguin despeses que no haurien de costejar-se amb cotitzacions socials.
  • Modificació del període de càlcul de la pensió respecte a la vida laboral: enguany s'aplicarà un càlcul transitori de 23 anys i el 2021 serà d’un any més.
  • La inclusió de part de les despeses extra de la Seguretat Social en els Pressupostos Generals de 2021 per a reequilibrar el sistema, especialment després de les prestacions extraordinàries per la pandèmia assumides per la Seguretat Social.
  • Inventius per als plans de pensions privats, però amb preferència dels plans col·lectius sobre els individuals. A aquests últims pretén reduir-los al màxim els avantatges fiscals de les quals poguessin gaudir.

Canvis que afecten la quantia de les pensions

  • Revaloració anual garantida de les pensions en relació amb l'IPC: encara queda per definir com es realitzarà aquesta proposta sense incrementar el dèficit de la Seguretat Social.
  • Elevar la quantia de les pensions mínimes i de viduïtat amb cautela i progressivament
  • Garantir la millora de la pensió dels autònoms amb un canvi del sistema de cotització a un per trams en funció dels ingressos reals.

Canvis que afecten la prejubilació

  • Eliminació de les restriccions i penalitzacions sobre les jubilacions anticipades per als pensionistes que tenen més de 40 anys cotitzats: encara no és del tot segur, però s'estudia eliminar els coeficients reductors.
  • Frenar les jubilacions anticipades. El ministre Escrivá ha proposat que totes elles -almenys el 99%- siguin gravades al 8% per a desincentivar als treballadors a prejubilar-se.
  • Incentivar el retard de la jubilació amb un pla de millores fiscals i incentius econòmics.