URGENT

👉 La Covid no frena i la pressió assistencial als hospitals catalans augmenta

«La clau del problema del virus a Espanya està en les mascaretes»

Les dades extretes pels investigadors vénen a confirmar una tendència apreciada ja des de fa un temps

Una mare que porta mascareta acompanyada dels seus dos fills
L'obligatorietat de portar únicament la mascareta en llocs públics dificulta la lluita contra la pandèmia | Europa Press

Alguns ciutadans rebutgen l'ús generalitzat de mascaretes per considerar-les ineficients. Aquestes persones consideren que si fossin útils, no hi hauria al nostre país un número tan elevat de contagis, ja que el seu ús és obligatori en tots els espais des de fa mesos. No obstant això, el que caldria plantejar-nos és si com a societat fem un ús adequat de la màscara.

El seu ús al carrer i en els establiments està completament implantat. I, gràcies a la pressió social i l'amenaça de multes, gairebé 100% de les persones fan ús d'ella.

Obligatòries en públic, recomanades en privat

Però què succeeix en l'àmbit privat? Aquí és quan els nostres bons hàbits sanitaris desapareixen segons ha conclòs un estudi realitzat per la Universitat Politècnica de Catalunya. Les dades extretes pels investigadors vénen a confirmar una tendència que es va apreciant des de fa un temps. La gran majoria dels contagis es produeixen en els àmbits de proximitat entre amics i familiars, que solen prescindir de l'ús de la mascareta.

Segons la recerca universitària, un 71% dels entrevistats admet utilitzar correctament les mascaretes quan són al carrer o un comerç, un percentatge que disminueix al 8% quan s'està amb familiars i amics.

Les mascaretes desapareixen en els cercles de confiança

Sigui en domicilis o establiments com a restaurants o bars, el risc d'infecció és enorme entre membres d'un mateix cercle social, per molt reduït que sigui. De fet, la dada en referència a l'hostaleria encara és més cridaner. Només un 2% dels enquestats diu fer ús de la màscara en bars i terrasses de manera correcta, llevant-la només per a menjar i beure i portant-la posada la resta de la seva estada en una taula.

Amb els resultats d'aquesta enquesta podem deduir que Espanya té un problema greu amb l'ús de la màscara en entorns de confiança. Només podrem frenar el virus si eliminem qualsevol risc de contagi entre familiars i amics.


Comentaris

envia el comentari