Una comunitat d'Espanya ja té les UCI gairebé col·lapsades

S'ha ordenat l'obertura de 20 llits més i s'han imposat noves restriccions

Dos treballadors de l'Hospital de Campdevànol protegits contra la Covid al passadís del centre mèdic
Alguns hospitals de La Rioja estan col·lapsats | cedida

La segona onda de coronavirus continua avançant imparable a Espanya. La situació comença a preocupar, i és qu el sistema està al límit del col·lapse en algunes comunitats.

Es tracta de La Rioja, on el 90% de les UCI estan ocupades i el govern regional ha ordenat l'obertura de 20 llits més i la limitació de reunions socials. Així ho ha anunciat la presidenta de la comunitat, Concha Andreu, que ha concretat que en aquests moments hi ha 19 persones en intensius a La Rioja, i ha reconegut que «la situació és molt preocupant».

L'evolució de la pandèmia ha empitjorat molt en les últimes setmanes fins a arribar, ahir, a un trist rècord: el dia amb més víctimes en la segona onada, en sumar tres víctimes mortals més.

Això, sumat als 71 nous casos evidencia la situació de descontrol en la qual ha entrat la pandèmia en aquesta zona. A més, van aparèixer dos nous brots, que augmenten a 38 a la regió. Però el que ara més preocupa les autoritats és la situació als hospitals. Ahir es van sumar nous ingressos que augmenten fins a 102 en els centres de La Rioja, 19 dels quals en l'UCI. La Rioja ha sumat avui dos nous ingressats en intensius.

Hi ha una altra dada que agreuja les coses: en les últimes 24 hores s'han registrat cinc positius més en les residències d'ancians, que eleva la xifra a 102. A la Rioja hi ha ara mateix 26 centres de majors llibres de la Covid-19, i sis amb casos positius.

Ràpid augment de casos

Però la situació de la Rioja no és un cas aïllat. Els sanitaris ja havien advertit del risc seriós de col·lapse dels centres davant el ràpid augment d'hospitalitzacions en les últimes setmanes. La velocitat d'ingressos és tan elevada que en molts llocs ja estan cancel·lant cites de pacients no Covid per a atendre els pacients amb coronavirus.

L'empitjorament està obligant a prendre mesures d'urgència a les comunitats afectades, com la Comunitat de Madrid, on el viceconseller de Salut ha anunciat noves limitacions de mobilitat i concentració de persones aquest cap de setmana. No ha amagat que les mesures van camí d'un «confinament selectiu».

Andreu ha detallat que una de les mesures adoptades passa per limitar el nombre de persones que es poden reunir a sis, tant en espais públics com privats. Aquesta mateixa limitació també s'adopta per a l'activitat física i esportiva, a més d'en l'oci i temps lliure per a públic infantil i juvenil on seran sis persones, inclòs el monitor; i en el turisme actiu i de naturalesa es permeten activitats de guia turístic en grups de 6, incloent el mateix.

En l'hostaleria, en bars, restaurants, societats gastronòmiques, en el quals hi hagi servei de restauració, caldrà garantir-se la distància de 1,5 metres entre clients, no superant les sis persones per taula o grup, alguna cosa que serà per a interior o terrassa.

A més, es prohibeix la venda d'alcohol a partir de les 22 hores, excepte a hostaleria, i es recomana limitar la mobilitat, tret que el desplaçament sigui per a treballar, tema escolar, assistència sanitària o cura de persones majors, entre altres.


Comentaris

envia el comentari