Aquesta temporada d’huracans està sent històrica a l’oceà Atlàntic, però el que ja no és tan normal és que se’n formin al Mediterrani. Això és el que està passant entre el sud d’Itàlia i Grècia, on una potent borrasca ha agafat característiques tropicals i, al llarg de les properes hores, es preveu que es converteixi en un petit huracàmediterrani, un ‘Medicane’, que ja ha estat batejat amb el nom de ‘Cassilda’.
Ara mateix es troba al damunt del mar, però es preveu que s’apropi perillosament a Grècia de cara a aquest divendres, 18 de setembre. Si es compleixen els pronòstics, el petit cicló pot comportar greus conseqüències en aquest país, amb pluges d’entre 200 i 400 l/m², però fins a 500 a zones de muntanya, i ràfegues màximes de vent de fins a 200 km/h.
Una situació molt complicada que pot comportar greus inundacions i desperfectes a Grècia en plena pandèmia del Coronavirus i amb la crisi dels refugiats passant per un dels pitjors moments dels últims mesos. S’haurà d’anar seguint amb molta atenció l’evolució de l’huracà al llarg de les properes hores.
An area of low pressure over the Mediterranean Sea has developed characteristics of a tropical storm and has been named #Ianos by the National Observatory of Athens. It is expected to come ashore over southern Greece as a vigorous storm on Friday. #medicanepic.twitter.com/a6lF7pjwXW
— Met Office Storms (@metofficestorms) September 16, 2020
#Medicane#Ianos - Les cisaillements sont encore significatifs à l'est de la Sicile ce mercredi. La convection est logiquement déplacée vers le nord et quasi absente sur le quadrant sud du système. Ces derniers devraient nettement faiblir demain. pic.twitter.com/C7DlicxWHq
— Keraunos (@KeraunosObs) September 16, 2020
The storm in the Central Mediterranean has been named #Ianos & is currently just off the coast of Sicily. Rapidly deepening as it moves slowly towards W Greece & has the potential to become a #medicane. pic.twitter.com/8baeEXsAmg
— BBC Weather (@bbcweather) September 16, 2020
@Estofex e göre #Cassilda Medicane i Adalar denizine açılmadan Akdeniz e dogru ilerleyecek.
— ALi BaKır (@ALiBakr53) September 16, 2020
Bu nedenle Batı Anadolu kıyılarında önemli bir meteorolojik olay beklenmiyor pic.twitter.com/IIjkScNeaO
Què és un ‘Medicane’?
El nom de ‘Medicane’ prové de la unió de les paraules en anglès ‘Mediterranean Hurricane’ i es va crear per definir els petits huracans que es poden crear excepcionalment al nostre mar. No són fenòmens, ni de bon tros, tan extrems com els que es viuen a les zones tropicals de l’Atlàntic, per exemple, però el Mediterrani cada cop s’escalfa més pel canvi climàtic i a la tardor reuneix ingredients que fan que aquests mini huracans siguin més freqüents amb el pas dels anys. De fet, Grècia i Sicília ja en van patir un la tardor de l'any 2018.
Un ‘Medicane’ es forma quan una profunda pertorbació xoca amb l’aigua molt calenta de finals d’estiu i principis de tardor al Mediterrani. Amb pressions atmosfèriques molt baixes i molt d’aire fred en altura, la borrasca xoca de ple amb aquest l’aigua molt càlida, cosa que fa que s’alimenti més i s’aprofundeixi. En aquests casos més extrems, i seguint el mateix procés que el dels ciclons atlàntics, s’acaba formant un petit huracà.
En el cas del Cassilda, la pertorbació s’ha trobat un mar molt càlid, d’entre 27º i 28º. Una aigua extremadament calenta després d’un estiu tòrrid que es converteix en un caldo de cultiu per a la formació de potents borrasques o, en aquest cas, d’un mini huracà que haurem de veure com s’acaba comportant.