Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un jove sobre un patinet elèctric

Canvis amb el patinet elèctric: la DGT ho farà obligatori a partir de ja

La nova normativa de la DGT suposarà importants modificacions a tot Espanya

La mobilitat dins de les ciutats ha fet un canvi radical en els últims anys a causa de la irrupció dels patinets elèctrics. Cada vegada són més els ciutadans que opten per aquesta classe de vehicles de dues rodes per desplaçar-se per la via pública.

Els avantatges del seu ús són múltiples. No només és un mitjà de transport ràpid i còmode, també econòmic i sostenible, ja que substitueix d'una manera ecològica els vehicles que funcionen amb combustibles fòssils.

No obstant això, no és or tot el que lluu. L'aparició dels patinets elèctrics també ha comportat conseqüències negatives per a la ciutadania. Especialment pel que fa a la seguretat viària.

Els patinets elèctrics fa mesos que estan en el punt de mira per la manca de regulació

En molt poc temps, els patinets han envaït els carrers i han generat una infinitat de problemes, com nombrosos accidents de trànsit. Una situació que s'ha descontrolat causa de la falta de regulació.

Fins ara, tot el relacionat amb aquests Vehicles de Mobilitat Personal (VMP) ha comptat amb una regulació molt laxa imposada pels propis ajuntaments en les seves ordenances municipals.

Això no obstant, aquesta situació canviarà molt aviat amb la imminent arribada d'una normativa homogènia que regularà l'ús del patinet en tot el territori nacional. Una decisió que s'ha pres al llarg d'aquests dies al Congrés dels Diputats.

Cal recordar que allí es debat el projecte de llei que pretén modificar el text refós de la Llei sobre Trànsit, Circulació de Vehicles de Motor i Seguretat viària. Una nova regulació que afectarà tota classe de vehicles i modificarà moltes de les normes i les seves respectives sancions.

La nova normativa de la DGT que regularà l'ús del patinet elèctric

Davant l'augment dràstic de l'ús dels patinets elèctrics i l'aparició de problemes per la falta de regulació, la Direcció General de Trànsit (DGT) s'ha vist en l'obligació d'intervenir.

El 2 de gener de 2021 va entrar en vigor la primera reforma legal a escala estatal que afecta aquest tipus de vehicles de mobilitat personal.

No obstant això, la modificació només va servir per definir i incloure en la normativa a aquesta classe d'exemplars, però no per a regular aspectes del seu ús a nivell global. Qüestions com l'obligació d'utilitzar casc o l'edat mínima per gestionar patinets elèctrics continua sent objecte de regulació per part dels municipis.

D'aquesta manera, ens trobàvem amb una normativa diferent a cada ciutat. Mentre que a Madrid poden conduir per la via pública des dels 15 anys, a Barcelona o València cal tenir-ne 16.

El mateix passa amb el casc que, tot i ser un element fonamental de protecció en cas d'accidents, no ha estat imposat com a obligatori. Això no obstant, aquesta última qüestió serà regulada immediatament per la DGT després de les esmenes presentades per diversos grups parlamentaris.

La nova llei obligarà els conductors de patinets elèctrics a portar casc

PSOE, Unidas Podemos, PP, PNB i Ciutadans han acordat que l'ús de casc sigui obligatori per als conductors de patinets elèctrics a tot el territori nacional. Es tracta d'una norma amb l'únic objectiu de reduir la probabilitat de patir un traumatisme cranioencefàlic després d'un accident. Un dany molt greu que fins i tot pot arribar a causar la mort del conductor.

Cal recordar que aquesta llei ja afecta els conductors de motos i ciclomotors, així com als ciclistes. Els primers tenen l'obligació de portar-lo en totes les vies, podent ser sancionats amb multes i la retirada de punts del carnet per incompliment.

Mentrestant, els segons tan sols tenen l'obligació d'utilitzar-lo en les vies interurbanes. En plena ciutat, el seu ús tan sols és obligatori per als menors de 16 anys, encara que sempre es recomana portar-lo.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]