Una infermera amb la vacuna de Pfizer

Anuncien l'arribada de la vacuna que promet canviar-ho tot

Moderna treballa en una vacuna monodosi que barreja un reforç contra la COVID-19 i un altre contra la grip

Segueixen arribant nous avenços científics amb relació a la vacuna contra la COVID-19. En aquest cas, la notícia prové de la farmacèutica Moderna, que ha sorprès a tots amb el desenvolupament d'una vacuna.

El cas és que Moderna va revelar dijous passat, 9 de setembre, davant els mitjans, que ha començat a treballar en una vacuna. Estan immersos en el desenvolupament d'un fàrmac de reforç per posar fi a la COVID-19 i la grip alhora.

«Avui anunciem el primer pas del nostre nou programa de vacunes respiratòries. Anunciem el desenvolupament d'una vacuna de dosi única que combina un reforç contra COVID-19 i un reforç contra la grip», ha explicat en un comunicat el gran executiu de Moderna, Stéphane Bancel.

Per si no n'hi hagués prou, Moderna té la intenció d'anar sumant noves proteccions contra altres virus respiratoris. Un d'ells és el RSV, amb el qual volen crear una injecció anual que protegeixi contra tots, cosa que suposa un repte per a la companyia.

Moderna va compartir a Twitter unes «dades preclíniques positives que demostren la nostra capacitat per combinar 6 ARN missatgers contra 3 virus respiratoris diferents en una vacuna: reforç contra la COVID-19 + reforç contra la grip + reforç contra el virus sincicial respiratori (RSV)».

L'objectiu de Moderna amb el desenvolupament de la seva nova vacuna

L'objectiu de Moderna, segons Bancel, és crear una vacuna combinada d'ARNm. Així, «les persones podrien rebre en una injecció, cada tardor, una protecció d'alta eficàcia contra els virus respiratoris més problemàtics».

La farmacèutica està esperant amb desig obtenir l'autorització de les autoritats sanitàries i europees per inocular una tercera dosi de reforç contra la COVID-19. Fa tot just uns dies, va donar els primers resultats dels seus assajos clínics amb la meta d'obtenir aquest 'ok'.

«Estem satisfets d'haver sol·licitat una autorització condicional de comercialització a l'Agència Europea de Medicaments per a la nostra vacuna candidata de reforç al nivell de dosi de 50 micrograms», va dir el passat divendres en un comunicat de premsa la farmacèutica nord-americana.

Bancel va assegurar que «una dosi de reforç de 50 micrograms» de la seva vacuna contra la COVID-19 «provoca fortes respostes d'anticossos contra la variant Delta» de coronavirus.

Tercera dosi contra la COVID-19

La companyia va explicar que havia canviat la segona fase de l'estudi per ficar la tercera dosi administrada «aproximadament» mig any després de la segona.

A l'agost, l'Administració d'Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA) va aconsellar l'ús d'una tercera dosi per a les persones amb un sistema immune complicat. Estem parlant de pacients de trasplantament d'òrgans, persones amb VIH.

També ens referim a alguns malalts de càncer, que no van tenir una resposta immune correcta a les dues primeres vacunes. Un consell que aprovaria també al setembre l'Agència Europa del Medicament (EMA).

Fa poques dates, les autoritats dels Estats Units també van comunicar els nous plans. I és que volen començar a donar la dosi de reforç a la població que hagi rebut les vacunes mRNA (Moderna i Pfizer).

Aquesta tasca començaria la setmana del 20 de setembre per als quals s'hagin posat les dues primeres dosis fa més de vuit mesos.

Malgrat tot, això encara ha de ser aprovat per la FDA i pels Centres de Control i Prevenció de Malalties de país. Veurem quins són els següents passos de Moderna en relació amb aquesta nova vacuna contra la COVID-19 i la grip.