El 30 de setembre s'acaba la pròrroga sobre els ERTO que va imposar el Govern fa unes setmanes enrere i és per això que, ara, el govern espanyol de decidir què passarà amb aquesta fórmula de regulació laboral. En l'esborrany que han plantejat els agents socials, es manté aquesta opció en cas que hi hagi rebrots per a tots els sectors.
No obstant això, les prestacions començaran a comptabilitzar com a període consumit a l'efecte de la futura situació d'atur. Així doncs, aquest és el canvi principal de la nova pròrroga, que afecta de ple els treballadors que es troben en ERTO o que hi puguin ser en les properes setmanes.
Les prestacions que estiguin vinculades a aquesta nova extensió dels ERTO serien diferents de la prestació extraordinària quan es va aprovar aquesta figura quan va començar l'epidèmia, que no tenia període de carència i no consumia atur, segons han explicat fonts del diàleg social a 'Efe'.
El nou acord pels ERTO
Ara, l'opció que ha plantejat el govern central comporta un model de «protecció diferencial, no sectorial», que manté en peu l'ERTO en el cas que hi hagi tancaments a causa dels rebrots per a totes les empreses, siguin del sector que siguin. Per al·legar això han explicat que es busca «concentrar els esforços en els que més ho necessiten», és a dir, els sectors que han estat especialment danyats per la pandèmia i que encara estan majoritàriament en ERTO.
Així i tot, són diverses les fonts que assenyalen que en la reunió que es va mantenir sobre aquest tema dijous passat, no es va entrar en gaires detalls sobre les exoneracions de cotitzacions. Una altra de les qüestions que s'ha tornat a portar a debat ha estat la necessitat de mantenir la quantia de les prestacions per als treballadors que porten més de 6 mesos en ERTO, els quals actualment les veuen reduïdes d'un 70% de la base reguladora al 50%, amb la normativa actual.
«Hi haurà reunions tots els dies de la setmana que ve i CCOO confiem en arribar a un acord», han manifestat des del sindicat, que estan valorant la proposta governamental com a «interessant». Per la seva banda, des de la UGT insisteixen en la necessitat de mantenir les prestacions, que no es posi data de venciment a una nova pròrroga i que no es limiti a sectors concrets.
La CEOE assenyala que la proposta no inclou informació detallada sobre exoneracions o prestacions, que no garanteix la cobertura a totes les empreses que ho necessiten i no recull una extensió dels ERTO fins a l'abril, tal com havien sol·licitat. Està previst que el proper dilluns dia 14 de setembre tingui lloc una nova reunió per continuar tancant els detalls del nou acord.