La mà d'un bebè agafant el dit d'una persona adulta

Canvien els requisits per ser família nombrosa a Espanya

Les famílies monoparentals amb dos fills tindran accés als avantatges i beneficis del títol

El govern espanyol introdueix canvis en el títol de família nombrosa a Espanya. A partir d'ara inclourà a les famílies amb un sol progenitor, sigui pare o mare, i dos fills. Aquest fet beneficia sobretot a les dones, que són el 80% de les famílies monoparentals.

El canvi va ser anunciat ahir per la ministra de Drets Socials, Ione Belarra. Forma part de la llei de diversitat familiar que arribarà al Congrés el pròxim any. Ahir, la ministra va revelar les línies estratègiques del seu pla per a 2022.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

«En la llei de diversitat familiar per a 2022 es tindrà en compte la situació de les famílies monoparentals», va explicar. Per posar fi a la discriminació, als pares o mares solters només se'ls exigirà dos fills per beneficiar-se dels avantatges de ser família nombrosa.

Canvis en el carnet de família nombrosa

Fins ara es reconeix com a família nombrosa als progenitors que tenen tres fills o més. Tot quedarà igual per a les famílies amb dos progenitors. Però amb mares (o pares) solteres, n'hi haurà prou amb dos fills.

«Una mare que cria sola, o una família amb dues mares o pares, ha de tenir els mateixos drets», va afirmar la ministra. La seva intenció és estendre el suport a moltes dones que han d'assumir la criança dels fills en solitari.

Belarra va recordar que les dones segueixen carregant amb les cures en la família. Una situació que s'agreuja en el cas de les famílies monoparentals. Segons va dir, són «mares que tenen dret al suport de les institucions i no ho estan tenint».

La ministra va referir-se a les «mares que han de fer malabarismes per quadrar els horaris de la feina i les escoles. Que amb prou feines arriben a final de mes. Arriben defallides a la fi del dia, sense forces per recollir les joguines escampades al saló o cuinar per l'endemà».

Avantatges de ser família nombrosa

Les dones amb família monoparental podran beneficiar-se d'aquests canvis, encara que els avantatges depenen de la comunitat autònoma. Però en tot el territori hi ha deduccions fiscals i prioritat a l'hora d'accedir a beques i descomptes en serveis públics i activitats d'oci.

A més, el ministeri vol introduir una ajuda a les famílies vulnerables amb fills, incloent-la en la llei de diversitat familiar. La prestació anirà dirigida a llars amb baixos ingressos que no compleixen els requisits per rebre l'ingrés mínim vital (IMV); famílies monoparentals.

La mesura ja està en vigor en alguns països com Irlanda, on el Govern s'està fixant en aquests exemples per reformar la llei. També té en compte les dades, que demostren que «tenir un nen o una nena augmenta dràsticament el risc de pobresa en una família».

Una família amb dues persones adultes té un 5% de risc de pobresa i exclusió per sobre de les que no en tenen. En el cas de les famílies monoparentals, el risc es dispara un 20%, fet que porta al Govern a modificar la normativa.

Model estable d'acollida de menors

La intenció és introduir els canvis a mitjà termini. Mentrestant, el ministeri de Drets Socials vol assegurar un model estable per gestionar l'acollida de menors que arriben sols. És un altre compromís de Govern per evitar el col·lapse dels serveis en zones com Ceuta i Canàries.

«Estic convençuda que la gent que és empàtica i solidària amb els nens que pateixen vulnerabilitats, esperen del govern que construïm un model estable d'acollida», va afirmar.