El govern espanyol prepara nous preus pel gas després de pujar els de la llum

En funció del consumidor, el nou sistema pot traduir-se en pujades o baixades del rebut, segons la CNMC

Fa dos dies que va entrar en vigor la nova factura de la llum i Espanya ja es prepara per a una altra reforma. La Comissió Nacional de Mercats i Competència (CNMC) ha aprovat les noves tarifes per al gas natural, que s'aplicaran el pròxim mes d'octubre.


La CNMC ha aprovat aquests nous preus que, a priori, han d'afectar directament a 9 milions d'usuaris del nostre país. L'objectiu dels nous preus és reduir els costos, i s'assegura que baixaran un 7,6% de mitjana, però hi ha diversos punts que posen en dubte la seva efectivitat.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

La nova factura del gas, en marxa des de l'octubre

Segons la CNMC, els grans consumidors -indústries- podrien pagar un 3% menys. Els clients domèstics entre un 6% i un 7,6%,. Però els clients intermedis poden veure's afectats i que els seus rebuts augmentin entre un 7% i un 14%.


Els canvis en la factura del gas natural començaran a aplicar-se, segons la CNMC, al mes d'octubre. Encara estem assimilant les novetats en la factura de l'electricitat, que ens ofereix la possibilitat de contractar dues potències diferents diàries.

A més, s'ha aplicat un horari amb diferències de preu segons l'hora en què fem treballar els nostres electrodomèstics. Tot i això, el govern espanyol aposta per un canvi en la factura del gas. 

Els experts no es fien de les noves tarifes del gas natural

Ara bé, diversos experts posen en dubte els càlculs que s'han publicat des de la CNMC, ja que consideren que cal mirar-ho amb lupa. Les previsions que ha fet l'organisme s'han calculat basant-se en un preu de 20 euros/MWh. Però la realitat és que, actualment, el cost de cada MWh és de 26 euros.

Què vol dir això? Doncs que si es manté el preu del gas natural amb les xifres actuals, la suposada rebaixa quedaria molt reduïda. Fins i tot, un augment en el preu de la matèria primera podria augmentar els rebuts.

Així doncs, si la CNMC pronostica estalvis notables, també cal que assenyali que, de mantenir o pujar les xifres, l'estalvi decreix notablement o, fins i tot, desapareix. 

Si el preu es manté en els actuals 26 euros/MWh, la rebaixa quedaria al voltant del 2%. Però hi ha un altre factor que pot distorsionar les noves tarifes del gas i mitigar l'estalvi que anuncia la CNMC.

Es tracta del denominat 'cèntim verd', un impost que grava el consum del gas. En cas d'aplicar-se a Espanya, podria acabar amb els suposats avantatges de la nova factura.


En tot cas, Espanya té per davant menys de quatre mesos per acostumar-se al nou sistema de tarifació del gas. Després dels canvis en la tarifa de la llum i la indignació que ha comportat, arriba el torn del gas.


Comentaris

envia el comentari