És cert que durant la pandèmia de la Covid-19 la nostra salut mental s'ha pogut veure afectada. Ara bé, experts en neurologia han advertit que el virus pot causar trastorns mentals. El psiquiatre Roberto Amón, de la Universitat dels Andes a Xile, no ha dubtat en confirmar el vincle entre el coronavirus i els trastorns mentals.
Amón assegura que el virus té una especial «predilecció» pel sistema nerviós central, la qual cosa pot provocar un «tsunami cerebral»; aquest és un dels motius del destacat augment de pacients en els departaments de psiquiatria.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
Amón també destaca la relació d'aquest tipus de trastorns amb el coronavirus persistent. «Són símptomes que vam veure des de l'inici de la pandèmia a Wuhan, i que després de 12 setmanes se'ls diu 'covid llarg'», ha explicat en el seminari virtual 'Covid-19 y sus efectos a largo plazo a nivel cerebral: revisando nuevos datos'.
Ha assegurat que poden existir diverses malalties mentals derivades de la Covid-19: psicosi, esquizofrènia, trastorn bipolar, trastorn delirant i paranoia, entre altres. A més, explica que es veuen especialment afectats aquells pacients que han estat més greus: «Els pacients que han estat hospitalitzats o han patit símptomes més greus són els que desenvolupen quadres de trastorns de l'ànim i estrès posttraumàtic». El doctor Amón afegeix que «els que han estat asimptomàtics, han experimentat conseqüències més lleus».
Estudis informen sobre els problemes neurològics derivats de la Covid-19
Un altre dels conferenciants confirma que ja existeixen estudis sobre els problemes neurològics derivats de la Covid-19. El neuròleg Ricardo Allegri, del Consell Nacional d'Investigacions Científiques i Tècniques d'Argentina (CONICET), ha fet esment d'un estudi britànic en què s'assegura que un de cada tres pacients amb coronavirus ha patit problemes neurològics sis mesos després del contagi. «Ens obre els ulls, i ens mostra què hem de tenir present per als pròxims mesos», afirma Allegri.
Així doncs, el neuròleg demana que es tinguin en compte les conclusions d'aquesta investigació publicada a la prestigiosa revista 'The Lancet', «no només per al diagnòstic i el treball amb casos greus, sinó per veure com organitzarem el sistema de salut en els pròxims mesos», manifesta el metge argentí.
En l'estudi han participat 1.733 pacients, d'una edat mitjana de 57 anys, que havien estat donats d'alta de l'Hospital Jinyintan, a la ciutat xinesa de Wuhan, entre gener i maig de 2020. Se'ls ha preguntat sobre els símptomes que van patir i sobre la seva vida actual. També se'ls ha realitzat exàmens físics i proves de laboratori.
Els 200 símptomes del coronavirus persistent
Molts metges segueixen diagnosticant símptomes en pacients que teòricament han superat la malaltia i que, per tant, són víctimes del coronavirus persistent.
La Societat Espanyola de Metges Generals i de Família (SEMG), que ha investigat sobre el coronavirus persistent, conclou que existeixen fins a 200 símptomes; alguns molt comuns com el malestar general o els dolors musculars i articulars, però també altres com els problemes de concentració o, fins i tot, les boires mentals.