Els canvis que preveu Salut en la restauració, cultura i esport a partir de dilluns

Ja s'ha conegut l'esborrany del pla de desescalada que han preparat els departaments de Salut i Interior

Imatge del Parc del Poblenou, ple de gent menjant i bebent
L'esborrany de Salut i Interior preveu quatre fases de desescalada a Catalunya. | Twitter (@btvnoticies)

L'esborrany del pla de desescalada que han preparat els departaments de Salut i Interior preveu en una primera fase obrir la restauració al 30%, tant a les terrasses com a l'interior, i la reobertura de les instal·lacions esportives a l'aire lliure amb un aforament del 50%. Segons el document, al qual ha tingut accés l'ACN i han confirmat també fonts del Govern, el mateix percentatge s'aplicaria també per obrir cinemes, teatres, auditoris i sales de concerts, amb un aforament màxim de 600 persones.

La resta de restriccions vigents, entre elles el toc de queda, es mantenen en aquesta primera fase. En una segona fase, el confinament de cap de setmana passaria a ser comarcal i els gimnasos podrien reobrir al 50%, mentre que els establiments dedicats a la restauració passarien a un aforament del 50% i la cultura, del 70%. Les mesures i els canvis de fase es revisaran cada 15 dies i la desescalada podria ser asimètrica i funcionar a diferents velocitats.

El document deixa clar que les quatre etapes del pla de reobertura es reavaluaran territorialment cada 15 dies. En funció dels resultats es decidirà si es continua amb el pla —si l'Rt segueix per sota de 0,9 i els nous ingressos setmanals van a la baixa—, si es prorroguen les mesures vigents —si l'Rt està entre 0,9 i 1 i s'estabilitzen els nous ingressos—, o bé si es revisen les restriccions aplicades —Rt per sobre d'1 i increment d'ingressos setmanals.

Bars i restaurants oberts fins a les cinc de la tarda

En la primera fase, que començarà el 23 de novembre arreu del país si s'allargarà fins al 7 de desembre, l'esborrany preveu que la restauració reobri al 30%, tant en terrasses com a l'interior —amb bona ventilació natural o forçada. L'horari d'obertura establert és entre les 6 i les 17 hores. A les universitats es manté la docència teòrica en format virtual, mentre que les extraescolars segueixen tancades.

Pel que fa a la mobilitat, es manté el tancament perimetral de Catalunya i el municipal de cap de setmana, així com el toc de queda. Les reunions segueixen sent de sis persones corresponents a una bombolla de convivència habitual. També continua vigent la restricció d'aforament del 30% en actes religiosos i cerimònies civils, però amb un màxim de 200 persones.

El que sí que incrementa l'aforament és el sector cultural. Els cinemes, teatres, auditoris i sales de concerts poden obrir, segons aquest esborrany, al 50%, amb un límit de 600 persones, el mateix que els museus i sales d'exposicions.

Es manté el tancament dels centres comercials

En l'apartat del comerç, es manté el 30% en les botigues de menys de 800 metres quadrats, mentre que les més grans han de reduir la superfície màxima de venda fins aquesta xifra. Els centres comercials segueixen tancats en aquesta primera fase de desescalada, excepte els comerços de primera necessitat o els locals que tinguin accés directe des de la via pública.

Pel que fa als esports, les instal·lacions a l'aire lliure reobren al 50%, incloent-hi les piscines encara que estiguin en recintes tancats. Es permet la pràctica esportiva federada no competitiva en equipaments a l'aire lliure. Les activitats, excepte les federades, es podran fer amb un màxim de 6 persones.

La segona fase, a partir del 8 de desembre

En el segon tram de desescalada, que començaria el 8 de desembre, la restauració podria obrir al 50%, mentre que cinemes, teatres i sales de concerts ho podrien fer al 70%, segons l'esborrany. Per a la resta de sales, l'aforament es preveu en el 50%, amb un màxim de 500 persones. Els museus i sales d'exposició també seguirien a la meitat d'aforament. Un canvi important en aquesta segona fase serà el confinament de cap de setmana, que passaria a ser comarcal. Es manté el tancament perimetral de Catalunya i el toc de queda.

En el comerç, les botigues podrien obrir al 50%, mentre que les més grans de 800 m² podrien recuperar tot l'espai sempre que mantinguin l'aforament a la meitat. El centres comercials, però, continuaran tancats. Pel que fa a l'esport, la segona etapa preveu la reobertura de gimnasos al 50% sense vestidors. A més, s'obririen les extraescolars no reglades amb un sol alumne, mantenint les reunions en un màxim de sis persones. L'aforament en actes religiosos passaria al 50%, amb un màxim de 500 persones.

Fase 3: Les trobades s'amplien a 10 persones

En una tercera fase, les trobades ja podrien ser de 10 persones, procedents d'un màxim de dues bombolles de convivència habituals o d'una bombolla ampliada. El confinament de cap de setmana aniria més enllà de la comarca i funcionaria per àrees. La restauració podria ampliar l'horari fins a les 21 hores, mentre que els museus ampliarien el seu aforament al 70%, el mateix que cinemes, teatres i sales de concerts —amb un màxim 700 persones. En aquesta tercera fase, que es preveu pel 23 de desembre, els centres comercials podrien reobrir al 30%, i l'esport passaria a un 70% d'aforament en exterior, mantenint el 50% en l'interior.

Els canvis de la quarta fase, que arribarien a principis del mes de gener, inclouen recuperar el 100% de la presencialitat al batxillerat i cicles formatius, així com obrir totes les extraescolars i l'educació en el lleure. S'eliminaria el confinament de cap de setmana, però es mantindria el tancament perimetral de Catalunya i el toc de queda. La cultura es mantindria en el 70% d'aforament, però el màxim de persones en una sala podria arribar a les 1.000. Es recuperarien les competicions esportives, mentre que els centres comercials podran obrir al 50%, excepte zones comunes. En tot aquest pla, la docència teòrica a la universitat es manté de forma virtual.


Comentaris

envia el comentari