La ministra de Sanitat, Carolina Darias, posant-se la mascareta en una roda de premsa

El govern es fa enrere: 'no' al seu projecte de fer la mascareta obligatòria a la platja

Aquesta tarda es decidirà si s'haurà de portar malgrat guardar la distància de seguretat

Des de la seva publicació en el BOE i la seva posterior difusió a través dels mitjans de comunicació va generar polèmica. Gairebé d'amagat, ens assabentàvem que a partir d'ara seria obligatori portar mascareta en espais oberts com una platja o la muntanya encara que es pogués mantenir la distància de seguretat d'1,5 metres.

Aquesta mesura del Govern va causar el rebuig de bona part de la població, però també d'experts o governs autonòmics, alguns d'ells deixant clar que no l'anaven a aplicar. I això va acabar provocant que des del ministeri de Sanitat s'hagués de donar novament marxa enrere i s'obrissin a modificar el text actual de la llei.

L'obligatorietat de l'ús de la mascareta en espais oberts serà un dels punts que es debatran avui en un nou Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut entre el ministeri i les diferents conselleries de Sanitat i Salut. Però abans, el primer ja hauria fet arribar als representants de les comunitats autònomes la seva proposta amb els canvis a introduir en la normativa. Aquesta, segons avança el diari 'El Mundo', contemplaria que sí que es pugui ser a la platja sense màscara, sempre que es guardin 1,5 metres de distància amb altres grups de persones que siguin «no convivents o assimilats».

Això és el que recolliria l'esborrany de la nova proposta que, com explicàvem, es començarà a debatre a partir de les quatre de la tarda. En aquesta reunió entre la ministra i els consellers s'espera que s'acabin de polir diversos aspectes de l'article 6.2 de la Llei de Prevenció contra el Coronavirus, en el qual es recollia l'obligatorietat de l'ús de la mascareta en qualsevol lloc, inclosos espais a l'aire lliure com piscines o platges o si sortim a caminar per la muntanya.

Les excepcions que proposa ara Sanitat

Com dèiem, la idea que té Sanitat és introduir alguns matisos a la normativa tan estricta que s'havia aprovat la setmana passada. D'una banda, es podria aprovar un punt que permetria que es poguessin fer passejos per zones de camp, naturalesa o muntanya sense portar mascareta de manera obligatòria. Ens referim al fet que es vol equiparar l'esport individual, que ja estava exempt de l'ús de mascareta, amb qualsevol activitat que «suposi un esforç físic intens» i es realitzi a l'aire lliure i encara que no tingui un «caràcter esportiu».

D'altra banda, la modificació en la llei seria per a confirmar que hi ha activitats en l'aigua que no són compatibles amb portar mascareta. Parla específicament també del «bany en la mar, llacs o embassaments, rius o altres espais aquàtics naturals, o en piscines en exteriors o cobertes». Però també reafirma que no serà necessari portar-la practicant esports aquàtics, sigui aquest en un espai «natural o artificial». A més, afegeix que tampoc serà obligatori en «els períodes de descans abans o després del bany o de la pràctica d'esport al medi aquàtic», o quan s'estigui menjant o bevent.

Però del que no ens lliurem és de portar la mascareta en uns certs moments mentre siguem a la platja. I és que les noves modificacions no evitaran que hàgim de portar-la mentre passegem per a la sorra, fins i tot a la riba, o quan accedim o marxem d'una platja.

Així, finalment el ministeri de Sanitat s'ha obert a actualitzar una llei que la mateixa Carolina Darias confessava que estava desactualitzada. «S'està treballant de manera tècnica per a intentar, dins del marge que possibilita la llei, elaborar uns criteris tècnics d'aplicació. Espero que en aquest marge d'actuació puguem trobar un espai per a aplicar aquesta llei de la forma més harmonitzada i contextualitzada possible», afirmava dijous passat.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.