La cap d'Epidemiologia de la Vall d'Hebron, sobre el confinament total: «Hi ha marge»

Magda Campins explica què hauria de passar perquè es decretés la mesura més dràstica

Pla mitjà on es poden veure dues professionals sanitàries sortint de la carpa que forma el dispositiu especial per detectar casos de covid-19 al costat del CUAP Prat de la Riba de Lleida, el 20 de juliol de 2020
Magda Campins explica què hauria de passar perquè es decretés la mesura més dràstica | Catalunya Diari

L'ombra del confinament sobrevola el país i algunes comunitats com Madrid o Catalunya no descarten encara la possibilitat d'haver de declarar un nou estat d'alarma davant l'augment de contagis de coronavirus. Amb tot, la tornada al confinament seria, en principi, l'última opció per rebatre la pandèmia, en cas que la situació no es pugui controlar amb altres mesures, que ja es van adoptant.

Així ho ha reafirmat aquest dijous a Catalunya Ràdio la cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital de la Vall d'Hebron, Magda Campins: «Hi ha marge». La doctora assegura que la situació sanitària està «molt lluny» de la que vam viure durant els mesos de març i abril i creu, per tant, que hi ha opcions, abans d'haver d'aplicar de nou una mesura tan estricta com és el confinament total de la població que, com s'ha comprovat, afecta a tots els àmbits amb virulència, en especial a l'economia.

Tot depèn de si les UCI se saturen: quants ingressos hi ha ara mateix?

«Tenim un nombre de pacients ingressats alt i tenim un nombre de pacients a l'UCI que no és alt, però preocupa», ha volgut recordar de totes maneres Campins, volent posar èmfasi en la necessitat de no abaixar la guàrdia, tot i les seves paraules esperançadores sobre la llunyana possibilitat que tornem al confinament total.

La cap d'Epidemiologia ha donat xifres concretes del coronavirus per exemplificar les seves paraules, assenyalant que el nombre de pacients ingressats per coronavirus a l'UCI està prop dels 600 a tot l'Estat, 130 dels quals a Catalunya. Per tant, ha insistit que «hi ha marge» i que el que obligaria a prendre la mesura més dràstica seria que hi hagués «risc de col·lapse sanitari» i la capacitat de les UCI es veiés afectada.

Durant l'entrevista a Catalunya Ràdio, també hi ha hagut lloc per a la crítica, en concret dirigida a les administracions. Campins ha lamentat que només quinze dies abans de la reobertura de les escoles encara s'estiguin discutint les mesures: «S'hauria d'haver fet abans». En aquest sentit, però, ha defensat els permisos retribuïts per als pares que tinguin fills en quarantena. 

Per últim, ha volgut donar un cop d'atenció en especials als joves i ha insistit en la importància evitar les festes multitudinàries que s'estan donant arreu. I si no s'aconsegueix aturar-les, proposa «més mà dura». 


Comentaris

envia el comentari