Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
L'infant en plena extracció de sang interactuant amb el gos de la teràpia

Un CAP de Lleida engega una teràpia canina per a reduir l'angoixa dels nens

El projecte Extra-Can, dirigit a infants de 3 a 8 anys, està pensat sobretot per extraccions de sang o dentals

L'infant en plena extracció de sang interactuant amb el gos de la teràpia
L'infant en plena extracció de sang interactuant amb el gos de la teràpia | LleidaDiari.cat

 

El servei de Pediatria del CAP Bordeta-Magraners de Lleida ha engegat el projecte de teràpia assistida amb gossos Extra-Can, dirigit a infants de tres a vuit anys que han de sotmetre's a una extracció sanguínia o dental.

La iniciativa, que va començar a principis del mes de maig passat, consisteix a incorporar un gos de teràpia com a suport i acompanyament del nen o la nena amb l'objectiu de reduir-los l'angoixa a través de la distracció. De moment, ja se n'han beneficiat una quinzena d'infants. Es tracta d'una intervenció terapèutica planificada, estructurada, orientada a uns objectius i dirigida per professionals de la salut.

[predef]catalunya-diari-81[/predef]

Els objectius del projecte Extra-Can

Els objectius del projecte Extra-Can són avaluar l'eficàcia de la Terapia Assistida amb Animals durant l'extracció sanguínia o dental en un servei de pediatria d'atenció primària i estimar la disminució de l'estrès emocional de l'infant, i també la del familiar que l'acompanya, durant l'extracció sanguínia o dental realitzada amb el suport d'un gos de teràpia.

Aquesta teràpia assistida implica estar deu minuts abans de l'extracció amb el gos, perquè l'infant interactuï amb l'animal. Posteriorment, es procedeix a fer l'extracció en companyia del gos i, finalment, es deixen cinc minuts més d'interacció.  Amb tot, s'espera que millori la simptomatologia dels participants quant a disminució de la por i de l'ansietat i que se'ls generi un record positiu. La punxada per la presa de mostres de sang és una experiència molt angoixant per a la majoria d'infants, ja des d'abans del procés d'extracció.

L'extracció d'una peça dental

Una altra intervenció que genera ansietat a l'infant és l'extracció d'una peça dental i els seus efectes poden persistir en l'edat adulta, la qual cosa pot conduir a l'abandonament de lacura dental. La por i l'ansietat generen comportaments defensius i d'escapada.

La teràpia assistida amb animals (TAA) es considera una tècnica de distracció i podria tenir un paper clau per als infants en el control del dolor i l'angoixa. Aquesta teràpia amb animals (TAA) és una intervenció terapèutica planificada, estructurada, orientada a uns objectius i dirigida per professionals de la salut.

Pla sencer d'un infant, una sanitària i el gos de la teràpia assistida
Pla sencer d'un infant, una sanitària i el gos de la teràpia assistida | LleidaDiari.cat

 

També et poden interessar...

  • Lleida estrena una sala d'hidroteràpia per ajudar a joves amb paràlisi cerebral
  • Alguns CAPs catalans tenen tancades les citacions fins el setembre