Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Capturen una cigonya jove caiguda al jardí d’una casa a la Noguera

Aquesta espècie de grans dimensions està protegida i durant el 2018 estan augmentant els trasllats d’animals protegits a centres de fauna

L'exemplar de cigonya capturat avui a Menàrguens
L'exemplar de cigonya capturat avui a Menàrguens | Agents Rurals

 

Els Agents Rurals han capturat un exemplar jove de cigonya blanca caigut en un jardí d’un habitatge del municipi de Menàrguens, a la comarca de la Noguera. Malgrat ser un exemplar petit, la seva mida és considerable i els agents l’han hagut d’agafar pel bec i per la part central del cos.

Segons expliquen els mateixos agents rurals a les xarxes socials, últimament han augmentat “notablement” els trasllats de fauna protegida, com és el cas de la cigonya blanca, als centre de fauna de Catalunya, precisament per l’aparició d’exemplars joves nascuts aquest any.

La cigonya blanca, una espècie protegida

La cigonya blanca és una espècie protegida a Catalunya
La cigonya blanca és una espècie protegida a Catalunya | Arxiu

 

L’espècie de l’animal capturat avui a Menàrguens està protegida per llei, ja que la seva població està amenaçada al nostre país i força reduïda en el conjunt d’Europa. De fet, a nivell continental està considerada una espècie d’interès comunitari objecte de mesures especials pel que fa a la conservació dels seus hàbitats. 

A Catalunya, la cigonya blanca és molt escassa i només hi està de pas en els seus viatges migratoris, però nidifica a les planes de Lleida i a l’Empordà. De fet, l’any 1998 van ser alliberades 30 cigonyes per repoblar l’Alt Empordà. 

A la península ibèrica nia a la vall del Guadalquivir i a Castella, concretament sobre cims dels arbres i edificis alts, especialment en campanars.

Un ocell de dimensions grans

Els nius de cigonyes acostumen a trobar-se a dalt dels campanars
Els nius de cigonyes acostumen a trobar-se a dalt dels campanars | Arxiu

 

La cigonya blanca és una espècie d’ocell de dimensions grans que fa aproximadament un metre i mig de llargària i té el plomatge de color blanc amb plomes rèmiges negres. Compta amb bec, coll i potes llargs, i tenen un vol lent i pausat. A l’Empordà també se les coneix com a ‘gantes’.

Són aus migratòries que tornen sempre als mateixos nius dels quals havien marxat l'any anterior. Quan arriben, el primer que fan és reconstruir-los. Els seus nius són plataformes de branques que poden arribar a mesurar fins a 2 metres de diàmetre. Com a anècdota, antigament es deia que els nens venien portats al bec d'una cigonya.