Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Catedral de Lleida

Cargols i boira, una escapada al Segrià

El Segrià està format per desenes de pobles petits que conformen un indret rural i acollidor on fer llargues passejades per descobrir tota mena de patrimoni, sovint amagat rere la boira

El Segrià és una comarca extensa que sorprèn pels seus paisatges planers i canviants segons la zona i l’època de l’any. La terra on es pon el sol del Principat és plena d’incentius patrimonials, naturals i gastronòmics per a tot visitant.

El Segrià: agricultura, cargols i boira

Motor agrícola del país, el Segrià està format per desenes de pobles petits que conformen un indret plenament rural i acollidor on fer llargues passejades per descobrir tota mena de patrimoni, sovint amagat rere la boira. La seva capital, Lleida, s’alça imponent sota  l’atenta mirada de la Seu Vella i és seu de nombroses fires culturals i gastronòmiques, on destaca especialment, l’Aplec del caragol.

Com arribar al Segrià

Connexió històrica entre Catalunya i Aragó, el Segrià esdevé un punt de concentració de la xarxa de comunicacions de tot el Principat; la seva capital, Lleida, rep totes les vies principals que vénen dels quatre punts cardinals, amb excel·lents connexions amb les ciutats d’Osca i Saragossa a través de l’A-22 i l’AP-2.

Les Terres de l’Ebre es connecten amb el Segrià a través de la C-12, el Camp de Tarragona i el Penedès a través de l’AP-2 i l’N-240, la Catalunya Central i l’àrea metropolitana de Barcelona a través de l’A-2, i el nord pirinenc a través de la C-12 i la C-13.

 

Mapa de les vies d'accés al Segrià
Vies de comunicació principal del Segrià | Cedida

A més a més de la bona xarxa de carreteres afavorida pel terreny planer, la capital lleidatana esdevé un eix central de comunicació ferroviària, amb una estació que acull tots els trens de mitja i llarga distància que travessen el Segrià d’est a oest; si bé les connexions amb la resta de municipis de la comarca s’han d’efectuar amb un altre mitjà de transport. D’altra banda, la comarca compta amb una bona xarxa d’autobusos que connecten amb eficàcia tots els municipis.

Quan anar al Segrià

Seleccionar les dates per visitar el Segrià és sinònim d’escollir quin paisatge trobarem. Durant els mesos de tardor i hivern la boira serà la gran protagonista, cobrint camps i pobles per igual en un ambient força fred; a l’estiu, les temperatures diürnes poden ser molt elevades i poc recomanables per a descobrir la comarca.

D’aquesta manera, els mesos més agradables per visitar el Segrià són els de primavera i principis de tardor, quan podem descobrir els camps de fruiters florits o el moment de canvi de color de les fulles..

Fira de Titelles de Lleida
Fira de Titelles de Lleida | teatral.org

D’altra banda, per viure al màxim el Segrià, els seus costums i la seva gent, és molt recomanable aprofitar les nombroses fires i festes majors que se celebren per tots els municipis de la comarca. La més destacada i declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional és l’Aplec del Caragol de Lleida, que se celebra cada any a finals del mes de maig. Al llarg del maig, la capital lleidatana també acull la festa major de Sant Anastasi, la festa de moros i cristians i la Fira Internacional de teatre de titelles.

Allotjar-se al Segrià

Tot i estar lluny del turisme massificat de la costa, el Segrià cada cop compta amb més visitants que s’apropen a descobrir els seus paisatges primaverals, la boira hivernal i especialment, les seves fires i festes tradicionals.

Així doncs, el seu entorn agrícola i la trentena de petits municipis que conformen la comarca, compten amb una bona oferta de cases rurals de qualitat, fondes i hostals que juntament amb els allotjaments de la ciutat de Lleida, permeten passar una bona temporada descobrint el Segrià.

Gastronomia al Segrià

La riquesa gastronòmica del Segrià neix del seu lligam amb la terra i sense cap mena de dubte, els caragols en són el seu àpat estrella. Cuinats a la llauna, però també a la brutesca, a la gormanda, a la pedra, amb samfaina i amb romesco, esdevenen un plat sorprenent i deliciós.

Cargols a la llauna
Els cargols a la llauna són un dels plats més populars de la regió | Cedida

Més enllà dels caragols, la comarca compta amb plats tradicionals elaborats com la cutxipanda, l'olla de mas, l'escudella, l'olla barrejada, les mongetes amb fetge de porc, l'arengada amb suc, i dolços com les capsetes, els carquinyolis, les coquetes de Morón i les orelletes.

Terra de fruiters, el Segrià compta amb els reconeguts préssecs de pinyana, però també amb una bona varietat de pomes, peres, olives i ametlles quilòmetre zero de gran qualitat.