Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla mitjà del president de JxCat, Carles Puigdemont, durant una reunió del partit a Brussel·les

Carles Puigdemont passarà a disposició judicial aquest divendres a Itàlia

L'expresident de la Generalitat ha passat la nit en una presó de Sardenya

L'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, va ser detingut aquest dijous al vespre a Sardenya i ha passat la nit en una presó de la ciutat Sàsser. Aquest divendres, a partir de les nou del matí, Puigdemont passarà a disposició de la Cort d'Apel·lació de Sàsser, que haurà de decidir si el deixa en llibertat o inicia el procés per a la seva extradició.

Així ho ha confirmat durant la passada matinada l'oficina de l'expresident en un comunicat. Els jutges italians hauran de decidir sobre l'extradició en un termini màxim de 60 dies, tot i que l'equip legal de l'expresident de la Generalitat considera que serà un procés molt ràpid i es mostren molt tranquils i optimistes. En aquest sentit, l'europarlamentari català està assistit legalment per Gonzalo Boye i un equip d'advocats italians.

Per protestar contra la detenció de Puigdemont, l'ANC ha organitzat una concentració aquest matí, a partir de les nou, davant el consolat italià de Barcelona. Des de l'entitat que presideix Elisenda Paluzie, es considera que es tracta d'una «detenció il·legal».

La vigència o no de les euroordres

Carles Puigdemont va ser arrestat aquest dijous arran de l'euroordre que va demanar el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que fonts del mateix tribunal han indicat que no es va arribar a retirar mai. Tot i això, des de la defensa de l'expresident s'assegura que el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE), en la seva resolució del 30 de juliol, va considerar «suspesa» l'euroordre.

En l'escrit en què es retirava la immunitat, el vicepresident del TGUE, Savvas Papasavvas, assegurava que no hi havia «proves suficients» per justificar que Puigdemont s'exposés a un «dany seriós i irreparable». A més, la resolució considerava que l'euroordre estava «suspesa» perquè el jutge del Suprem, Pablo Llarena, havia enviat qüestions prejudicials.

Així mateix, el TGUE obria la porta a retornar cautelarment la immunitat a Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí en cas de detenció. En aquest sentit, el tribunal avisava que si eren detinguts o alguna autoritat judicial feia el pas per executar les euroordres, podien fer una nova petició de cautelars per recuperar la protecció parlamentària.

Cal recordar que la passada setmana, que després de la decisió del TGUE Puigdemont ha estat a diversos països de la Unió Europea, la més recent, aquesta passada setmana a França.