Una persona manipula su teléfono móvil frente a su ordenador.

Compte si creus que has guanyat un premi de Mercadona: et poden robar els diners

La Policia Nacional ha advertit sobre aquesta nova estafa

És realment temptador saber que existeix l'oportunitat de guanyar un important sorteig a Mercadona: aconseguir un dels teus productes preferits gratuïtament. Però no tot és el que sembla.

La Policia Nacional ha advertit últimament que hi ha certs delinqüents que han suplantat la identitat del supermercat. La nova estafa es fa passar per la cadena valenciana a través del correu electrònic. Si aconsegueixen atreure't, poden accedir a les teves dades personals i bancàries.

Mercadona és l'última companyia que s'ha vist afectada per un cas de 'phishing' massiu. En aquest tipus d'estafa, els delinqüents es fan passar per institucions públiques o per empreses importants per intentar enganyar. L'objectiu que tenen és poder tenir accessos als comptes bancaris o poder fer-se passar pels clients.

Com funciona aquesta nova estafa

Aquesta estafa que utilitza el nom de Mercadona s'ha detectat a través del correu electrònic. En el missatge es fan passar pel supermercat i comuniquen que podem guanyar una sèrie de productes gratuïts.

«Felicitats! Has estat seleccionat per a la màquina de la pinça. El teu nivell de client et permet realitzar tres intents», es pot llegir.

En el cos del missatge hi ha un enllaç directe a una mena de joc de màquina de pinça. Accedint-hi, es poden fer partides i el premi és l'accés a productes gratuïts.

Però per poder canviar-lo, hi ha un altre enllaç a una altra pàgina web. Aquesta s'assembla molt a la del mateix supermercat, però és totalment falsa.

Si has picat i et trobes dins la pàgina web, l'últim pas per obtenir els premis és omplir un formulari amb les teves dades personals. Encara que, finalment, l'únic que s'aconsegueix és ser una víctima més d'aquesta estafa. A més que aquests puguin utilitzar de manera fraudulenta les dades que han obtingut.

És per aquest motiu que la Policia Nacional ha tornat a reiterar que cal tenir molta cura amb less estafes en línia. «No hi caiguis», demanen a les xarxes.

Com detectar que es tracta d'un engany

Encara que la majoria de gent ja no cau en aquest tipus d'estafes, si se segueixen multiplicant és perquè encara existeixen. Per aquest motiu, els cossos policials i empreses de ciberseguretat donen una sèrie de consells per no caure-hi.

D'una banda, demanen fixar-se de manera conscient en qui és el remitent del correu electrònic. Els estafadors solen utilitzar adreces que no tenen res a veure amb els comptes oficials de les empreses o organismes públics.

A més, són correus que acostumen a tenir algun tipus de falta ortogràfica. Igualment i, per assegurar, el millor és contactar amb l'empresa afectada per comprovar si el missatge és cert.

Mercadona recorda que no fa aquest tipus de promocions

En aquest sentit, marques com Mercadona recorden en la seva pròpia pàgina web que no fan aquest tipus de promocions.

«No vam organitzar cap mena de promoció o sorteig, ni regalem vals de compra, ni cobrem per fer una entrevista de treball. S'està fent servir la nostra marca i imatge sense la nostra autorització. Et recomanem que no facilitis les teves dades bancàries, cap altra dada personal, ni facis cap pagament», recorden.