Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fernando Simón en una roda de premsa

Fernando Simón reapareix i vaticina què passarà a Espanya en una setmana

Fernando Simón preveu el nivell a què pot baixar la incidència de la Covid la setmana que ve

Fernando Simón, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), ha llançat un gran titular aquest dimecres. I és que, «en una setmana», Espanya podria baixar fins a una incidència de 50 casos de Covid per 100.000 habitants. Això sí, Simón demana «ser previnguts» i anar «relaxant a poc a poc» les mesures per no tornar a patir una altra nova onada de coronavirus.

L'epidemiòleg ha intervingut en un acte privat. Ho ha fet en el XXI Congrés Nacional i X Internacional de la Societat Espanyola de Medicina Preventiva, Salut Pública i Higiene (SEMPSPH). Parlem d'un congrés que se celebra des d'ahir a Santander.

A la ciutat càntabra, Simó ha afirmat que no es poden fer «passos enrere» perquè la gent està «realment cansada». També ha admès que segueixen baixant els casos en percentatges d'un 25 a un 30 per cent cada setmana. El cas és que podríem arribar a aquesta incidència de 50 casos en molt pocs dies.

El que espera Fernando Simón sobre l'evolució de la pandèmia

«Espero que si hi ha noves onades, siguin molt petites», ha desitjat Simó després d'exposar que el nivell de transmissió actual s'ha reduït. «La probabilitat que ara un infectat es trobi amb més d'un susceptible és baixa». «Gran part» de la població està vacunada, excepte els menors de 12 anys.

També ha valorat que és més probable que sorgeixin brots dins d'aquest grup d'edat i en els centres escolars. «Ara no s'estan veient i l'avantatge és que els menors de 12 anys interactuen menys entre ells fora de l'escola que els adults».

Segons Fernando Simón, el percentatge de vacunació que trobem actualment és «suficient per anar normalitzant la societat. Hem de normalitzar ja el coronavirus, però a poc a poc i progressivament, perquè no és sensat passar de zero a cent en 24 hores».

Al seu torn, Simón ha repassat les epidèmies al llarg del temps. Creu que és hora de «començar a reflexionar i valorar amb calma» el que ha passat des que va començar la pandèmia de la Covid. A més, Simó ha remarcat que a la primera onada només es registrava «un de cada 10 casos».

«Ens hem anat preparant, però no ens havíem preparat per a la Covid»

Sobre això, el director del CCAES ha admès que «a ningú li passava pel cap una situació com la que hem viscut». Ho afirma sabent que allà es fan exercicis de simulació (10-15 a l'any), per preveure com manejar-les davant circumstàncies teòriques.

«S'han fet fins i tot per a l'arribada de bacteris de l'espai exterior. Però no vam arribar a fer un simulacre d'una situació com aquesta», ha aclarit.

L'epidemiòleg més famós d'Espanya es lamenta que el sistema «va caure» en irrompre la COVID-19. «Ens vam adonar que tot depenia d'un únic país que ho produïa tot», ha dit.

Per tant, Simó ha valorat que seguim amb la tendència de tenir producció pròpia a cada país per a casos d'extrema necessitat.

Simón ha repassat els «molts problemes sanitaris» que han aparegut durant el segle XXI, com la grip, el Zika, l'Ebola o la listeriosi. També ha revelat que el seu impacte ha estat més lleu perquè «ens hem anat preparant, però no ens havíem preparat per a la Covid».

Finalment, ha explicat que per al futur hi ha un altre problema «a l'aire» des de fa anys i que, «si no és una pandèmia ja, té moltes paperetes per ser-ho». Ha deixat clar que no és altre que la resistència als antibiòtics, una cosa que els científics segueixen estudiant cada dia per intentar posar-hi remei.