Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del volcà Cumbre Vieja en erupció durant la nit

Gir del volcà a La Palma: Ara és més explosiu i escup més lava

El Cumbre Vieja canvia de fase demostrant la seva feresa

El volcà Cumbre Vieja fa cinc dies que extreu lava. Durant aquest temps, l'erupció ha tingut el mateix ritme, però en les últimes hores ha tingut un canvi considerable. Tota erupció volcànica passa per una sèrie de fases que demostren la força i voracitat d'aquest tipus de fenòmens.

En aquest sentit, els experts han notat que el volcà ha entrat en una nova fase. Una fase molt més explosiva que provoca que el magma surti amb més força. Mentre la bugada ha alentit la seva marxa, aquesta segueix imparable devastant tot el que troba per davant. 

Els científics de l'Institut Vulcanològic de Canàries que monitoritzen l'erupció, informaven dels últims resultats anunciant aquest canvi en el volcà. «S'està registrant un fort increment en l'amplitud del tremor volcànic, indicador de la intensitat de l'activitat explosiva estromboliana», expliquen.

El volcà Cumbre Vieja entra en fase explosiva

Els Geòlegs de l'Institut Geogràfic Nacional han explicat a 20minutos que l'activitat volcànica estromboliana té etapes de major expulsió de piroclasts i cendra. Malgrat tot, la quantitat de lava és menor.

En altres ocasions, aquests paràmetres canvien i s'observa menys emanació de piroclastos (fragments de roca volcànica) i cendra, però molta més lava. En qualsevol cas, afirmen que «la quantitat de magma que surt és la mateixa, però en diferents formes».

Es denomina fase explosiva perquè es produeixen més explosions pel fet que el gas surt més de pressa que en la seva fase inicial. Tot i això, els científics asseguren que el fet que sigui més explosiva no implica un augment del perill.

«Ha disminuït la quantitat de gasos, avui estem veient un ascens més lent que permet als gasos concentrar-se i explotar», expliquen els geòlegs.

El que sí que pot suposar un problema és la ploma volcànica, és a dir els gasos que surten des del volcà. Des d'Involcan, confirmen que ha arribat als 4,2 km d'altura omplint el cel de cendra i gasos.

L'aeroport de La Palma segueix obert

De moment es manté l'activitat aèria a l'aeroport de La Palma, tot i que algunes companyies han decidit retardar els vols. Esperen que el núvol desaparegui, per poder garantir un vol segur.

El que sí que estan restringits són els espais aeris d'El Paso i Los Llanos per a aquells vols per sota dels 3.000 peus.

Mentre el cel està a l'espera de com evoluciona el núvol de gas tòxic, a la terra la lava segueix avançant en dues grans llengües. Una que va més «ràpida i fluida» i una altra que sembla que ha frenat l'expansió. 

Aquesta última és la que afecta la costa de Todoque posant en dubte si arribarà al mar. «Té un moviment mínim i no sabem si arribarà a una major velocitat, però per ara, ho dubtem», comenta el director tècnic de Pevolca.

Todoque, un poble abandonat a correcuita

Durant el dia d'ahir, es va permetre als veïns de Todoque anar als seus habitatges per recollir el que més necessitessin. Només tenien 15 minuts, insuficients per salvar tota una vida de la catàstrofe.

La lava ha arribat fins a la carretera principal del municipi i més de 6.000 persones han hagut de marxar. El risc de quedar incomunicats és cada vegada més alt i segueixen atents a qualsevol canvi que es pugui produir.

166 hectàrees estan cobertes per lava i 350 famílies han perdut casa seva sota el foc. També els negocis de la zona s'han vist afectats deixant als seus propietaris en la més pura desesperació.