Vista posterior d'una persona amb un carro de la compra en un supermercat

La imminent prohibició que revolucionarà tots els supermercats d'Espanya

El govern espanyol ha pres una decisió contundent per reduir els residus

El govern espanyol fa molts que ha explicat que un dels seus objectius principals és que Espanya es trobi al capdavant en la lluita contra el canvi climàtic. És per això que es va crear un ministeri per a la Transició Ecològica. Precisament, és aquest el que està preparant una llei que comportarà una prohibició revolucionària per a tots els supermercats i botigues del nostre país.

La nova normativa, que encara està en estudi, preveu que es prohibeixi la venda de fruita i verdura en envasos de plàstic. Això afectaria a tot el comerç minoritari, tant supermercats com hipermercats, fruiteries o altres botigues de comestibles.

El ministeri ja treballa en un decret que podria ser portat a informació pública, pas previ a la seva arribada a les corts, ben aviat. Segons recollia el diari 'El País', l'aposta del govern espanyol és que es torni a fomentar la venda a granel d'aquests aliments i d'altres.

La llei recolliria aquesta prohibició als lots de menys de quilo i mig. Quedarien fora, per exemple, les malles de patates o taronges que solen ser d'un major pes. L'objectiu d'aquest decret és «combatre de la manera més eficaç la sobreutilització d'envasos», explica una portaveu del ministeri en el mitjà citat.

Ara mateix s'estaria acabant de rematar l'esborrany del text, abans de presentar-lo públicament. Des del ministeri haurien mantingut contactes tant amb organitzacions empresarials com amb associacions ecologistes. En elles, se'ls haurien plantejat les línies mestres del text legislatiu.

Julio Barea, de Greenpeace, parlava en el mitjà citat, compartint la seva aprovació a aquesta iniciativa, encara que aclaria que és important saber «com s'aplicarà». Instava el govern a accelerar la seva lluita contra aquesta mena de consum i a «tallar radicalment el flux de la contaminació per plàstic».

Uns altres dels objectius que es volen aconseguir amb aquesta llei

L'aplicació de la prohibició de la venda d'uns certs aliments en plàstic podria no ser generalitzada. Podrien quedar fora aquells «amb el risc de deterioració quan es venen a granel». La llista definitiva dels quals l'establirà l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN).

Com dèiem, un dels eixos principals d'aquesta nova llei és la promoció de la venda a granel de productes frescos sense envàs. Els establiments haurien de permetre als seus clients portar els seus propis envasos reutilitzables per a ser emplenats. Això sí, es fixaran unes condicions de neteja i idoneïtat per aquests.

Per a reduir el consum de begudes amb envasos no reciclables, s'insta les administracions a «promoure la instal·lació de fonts d'aigua potable en espais públics». Aquestes hauran d'intentar «alternatives a la venda de begudes envasades». També hauria de reduir-se o eliminar-se la «distribució de gots d'un sol ús».

El ministeri es fixa unes metes per a les pròximes dècades per a la venda d'ampolles de plàstic. Un d'ells és que l'any 2030 s'hagi reduït un 50% la venda d'ampolles de plàstic. A més, abans del final d'aquesta dècada s'hauria d'aconseguir que hi hagi un 100% d'envasos reciclables.

Però al seu torn s'estableixen uns objectius més concrets per a l'ús dels envasos reutilitzables per a l'aigua. Per exemple, a hotels, restaurants i cafeteries se'ls podrà requerir que aquests representin el 50% l'any 2025. Aquesta xifra hauria d'augmentar al 60% l'any 2030.

D'altra banda, volen que en les cerveses el percentatge sigui d'un 80% l'any 2025 i un 90% l'any 2030. En les begudes refrescants, les metes fixades són del 70% i del 80% respectivament. Finalment, per a la venda directa a particulars es fixa una reducció d'un 10% dels envasos de begudes en general l'any 2025, i un 20% en 2030.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.