Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pere Aragonès parlant des d'un faristol del Govern de la Generalitat de Catalunya en una roda de premsa

Calvo contradiu el Govern: «Les comunitats poden prendre decisions en pandèmia»

La vicepresidenta espanyola creu que la vacunació és la solució a l'augment de contagis

La vicepresidenta del govern espanyolCarmen Calvo, va explicar aquest dimecres: «Les comunitats autònomes disposen d'instruments» per frenar l'augment de contagis. Les declaracions les va fer un dia després que el Govern de Catalunya demanés l'ús de la mascareta obligatòria.


Aquest dimecres, 7 de juliol, a Vélez, Màlaga, Calvo va inaugurar el curs 'María Zambrano hoy' que forma part dels Cursos d'Estiu de la Universitat de Màlaga. Allí, va aprofitar per explicar que la mesura clau és: «Seguir vacunant molt de pressa aquells trams d'edat que tenen més contagis».


A la roda de premsa del Govern català, d'aquest dimarts, es feia la petició a l'executiu espanyol de l'ús de la mascareta obligatòria. Carmen Calvo responia: «Les comunitats autònomes, cada una segons la seva circumstància, poden prendre decisions, tenen eines per fer-ho». A més, la vicepresidenta espanyola ampliava: «El més important se sol fer a través de coordinació transversal, per tothom igual, al Consell Interterritorial de Salut».


«S'ha de seguir evolucionant amb l'equilibri amb el qual seguíem fins ara. Protegir la salut, però atendre la recuperació econòmica», afegia seguidament. Calvo finalitzava les seves declaracions posant èmfasi en el futur: «Això és el més important per seguir avançant aquest estiu, que volem que sigui més esperançador i més positiu, per tot un país que està vivint un any molt llarg i difícil».


El Govern va demanar l'ús obligatori de la mascareta


Aquest dimarts, 6 de juliol, durant la roda de premsa del Govern català, es va demanar l'ús obligatori de la mascareta. Patrícia Plaja, portaveu de l'executiu, va reiterar: «La mascareta ha de tronar a ser un element obligatori a Catalunya, però és només el govern espanyol qui en pot modificar el seu ús».


La petició per retornar a mesures similars abans del 26 de juny es va proposar perquè segons Plaja: «La situació epidemiològica a Catalunya és extremadament complicada, les dades són dolentes i el nombre de contagis creix a un ritme exponencial, molt superior al que ens podem permetre». A més afegia que això «està tensant l'atenció primària i comença a notar-se en els centres hospitalaris».


Tot i que Plaja apuntava: «Els bons ritmes de vacunació no són suficients», per a Calvo no va ser així: «El que s'ha de fer és vacunar». La portaveu del Govern català concloïa la roda de premsa: «Hi ha mesures que al Govern li agradaria prendre i no ho pot fer, perquè no és autoritat».


La resposta definitiva del Consell Interterritorial de Salut


Al cap d'unes hores de les declaracions de la vicepresidenta Calvo, aquest dimecres, es reunia el Consell Interterritorial de Salut. Després de la reunió de consellers, a la roda de premsa que oferia Carolina Darias, ministra de Sanitat, es responien oficialment les peticions del Govern de Catalunya.


Ni tornada a l'ús de la mascareta obligatori ni un nou toc de queda. La ministra va insistir que la retirada de la mascareta era una mesura «prudent» i que «es tracta d'aplicar bé la norma».


Darias tancava el debat igual que Calvo. Per la ministra de Sanitat les comunitats tenen «nombroses» eines i un «ampli ventall» de documents, protocols i plans, al seu abast.