Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge de Carmen Salcedo i de les mans de dues persones grans

Carmen, l'espanyola de 75 anys en adopció: «No em vull quedar sola»

Adopta un Abuelo és un programa que uneix generacions per via telefònica o presencial

Adopta un Abuelo ha vingut per quedar-se. La pandèmia ha provocat, a més d'una gran fatiga mental a bona part de la població, una sensació de solitud en moltes persones grans. Són temps de covid-19, cosa que ha fet que hi hagi més llars unipersonals.

Són moments d'intentar connectar generacions després de gairebé 18 mesos de pandèmia, durant els quals molta gent ha patit la solitud en silenci. Un aïllament que aprofundeix més en la delicada situació de milers de persones grans que es moren en vida a casa seva.

La sensació de solitud i desemparament va ser un dels motius que va portar a Carmen Salcedo, vídua, de 75 anys, sense fills ni nets, a apuntar-se al programa Adopta un Abuelo.

L'objectiu d'aquest programa és que la gent gran es pugui sentir una mica més acompanyada i escoltada. Al seu torn, les persones que hi participen aprenen valors i experiències amb les trucades telefòniques o, des de fa poc temps, amb les visites presencials.

Carmen Salcedo és el clar exemple d'àvia que està tenint una experiència enriquidora amb aquest programa. Està més que satisfeta per com li ha canviat la vida en els últims temps. Així, des del programa d'adopció expliquen que a Carmen li ha anat molt bé aquest tipus d'ajuda.

«Es tracta d'una dona amb molta necessitat d'expressar-se, de socialitzar, fer activitats, i s'apunta a un bombardeig. Fa teràpia de memòria, tallers de manualitats, va a l'hort, fa rehabilitació, fisioteràpia, i té molt bona actitud». Així ho explica a 'ABC' Lidia Morales, la directora de la residència Casaverde Villamanta, on viu Carmen.

Adopta un Abuelo, explicat per l'experiència de Carmen Salcedo

«Està encantada amb el seu adoptant. Es van triar l'un a l'altre, tenen unes converses estupendes i, ara que està vacunada, per fi es podran conèixer presencialment. L'adoptant podrà venir a fer activitats amb nosaltres i, fins i tot, emportar-se Carmen al poble a prendre alguna cosa», explica.

La realitat és que el que li ha passat a Carmen ha sigut com un somni. «Estava molt bé vivint a casa meva sola. Els veïns i els amics m'ajudaven i em venien a veure de tant en tant. No volia anar a la residència, però per motius de salut vaig haver d'acceptar una estada temporal i ara no vull tornar a casa a quedar-me sola mai més», assegura.

«Tenia un grup de gent que l'ajudava, però aquí té una família i està acompanyada cada dia. Estem molt pendents d'ella i això ha suposat un abans i un després en la seva vida», explica Lidia Morales. 

«De fet, només cal veure que no li van ampliar l'estada temporal i ha decidit quedar-se amb nosaltres», sosté. Les persones que vulguin participar al programa es poden registrar a la web www.adoptaunabuelo.org/reto. A més, poden buscar més informació a les xarxes socials d'Adopta un Abuelo (Twitter: @adoptaunabuelo, Instagram: @ adopta1abuelo, Facebook: Adoptaunabuelo1).

El programa està implantat en cinquanta municipis espanyols

Actualment, aquest programa està implantat en més de cinquanta municipis d'Espanya. A més, ha acompanyat persones que ho necessiten durant 27.000 hores i ha englobat 1.300 participants. D'altra banda, el servei telefònic és gratuït per a les persones grans que ho requereixin.

Els voluntaris han de trucar a un telèfon en el núvol que redirigeix via API de manera automàtica la trucada al seu avi en qüestió. Així, s'assegura la protecció de dades de les dues parts. I les trucades queden registrades per a fer auditories de qualitat perquè el servei millori cada dia.