Imatge d'un ordinador i un dispositiu mòbil

La Guàrdia Civil adverteix: la nova estafa amb les apps dels bancs al mòbil

Demanen reaccionar de manera ràpida i posar-se en contacte amb la nostra operadora

La Guàrdia Civil ha volgut llançar una nova advertència sobre una estafa a través del telèfon mòbil. Han volgut alertar sobre una nova pràctica delictiva a través dels nostres smartphones que pot tenir greus conseqüències. I és que el que intenten els estafadors és fer-se amb el control de l'app del nostre banc.

És sabut que cada vegada és més habitual que utilitzem el nostre mòbil com un sistema de pagament més. Les aplicacions dels nostres bancs fa anys que permeten fer-ho. A més som molts els que pràcticament només operem a través del nostre terminal telefònic.

S'ha convertit en una eina gairebé indispensable, ja que permet fer transferències de manera molt còmoda. Per això pot suposar un gran problema si el perdem o si ens l'acaben robant, ja que conté informació molt valuosa. Però no només això, és que podem córrer el mateix perill amb tan sols una trucada telefònica.

Sobre aquest tipus d'estafa és sobre la qual ha volgut advertir la Guàrdia Civil en un missatge a les seves xarxes socials. En ell ens recorden que qualsevol persona pot acabar sent víctima del que es coneix com 'SimSwapping'. I és que aquesta estafa tecnològica és molt més comuna i habitual del que puguem creure.

La forma més fàcil de saber si hem estat víctimes d'elles és a través d'una trucada telefònica. Tot es produeix si enmig d'una trucada, aquesta es talla. Si després de penjar, és impossible recuperar-la per no tenir línia, és molt probable que hàgim caigut en el parany dels estafadors.

Aquest frau es produeix quan un tercer és capaç d'apoderar-se de la nostra línia telefònica. Aquest ens acaba robant la nostra identitat, ja que té bona part de les nostres dades personals. I tot perquè ha pogut fer un duplicat de la nostra targeta SIM.

Un cop obtenen les nostres dades personals i econòmiques, escullen aquells que consideren que poden ser més vulnerables. I com és lògic, un d'ells és l'usuari i la contrasenya de la nostra aplicació de banc. Per accedir-hi utilitzant un telèfon que sol estar a nom d'una tercera persona.

A partir d'aquí, el que fan és utilitzar aquestes dades per identificar-se en aquesta aplicació. Amb el duplicat de la SIM fet, demanen un canvi de contrasenya. Aquest es rebrà a través d'un SMS al mòbil que estan fent servir per estafar.

L'aplicació del banc és l'objectiu dels estafadors

És en aquest moment quan té efecte el 'SimSwapping' i tenen via lliure per a accedir a la nostra banca en línia. S'aprofiten del fet que no hi pot haver 2 SIM actives vinculades al mateix número. Com que són ells els que estan operant, el veritable titular s'acaba quedant sense línia.

Just en aquest moment aprofiten per canviar el titular de la mateixa i que aquest no el pugui recuperar. Durant aquest temps no perden l'oportunitat per fer tota mena d'operacions fins que ens n'adonem. Moltes vegades la denúncia acaba arribant massa tard.

Amb l'SMS amb una nova contrasenya, accedeixen al nostre compte en línia. Aquests els permet accedir a les nostres targetes que vinculen a altres aplicacions per poder fer pagaments. Acaben arribant càrrecs que no hem fet i també extraccions de diners en caixer que no són nostres.

És per això que des de la Guàrdia Civil demanen comunicar de manera immediata a la nostra operadora quan tinguem problemes de cobertura. Només així podríem evitar les pitjors conseqüències d'aquesta estafa. Les possibles víctimes poden posar-se en contacte amb el cos en aquest correu electrònic: ciberestafas@guardiacivil.org.