L'exalcaldessa de Madrid Manuela Carmena, que ja va fer unes declaracions polèmiques sobre el procés fa uns mesos, creu que la situació actual a Catalunya és «desastrosa» en comparació a la de mitjans del 2017. Diu, però, que està «convençuda» que «a través del diàleg es pot aconseguir el que ara sembla impossible».
En la seva compareixença a la comissió d'Estudi sobre els Drets Civils i Polítics al Parlament, i en què hi ha participat com a exmembre del Grup de Treball de les Nacions Unides sobre Detencions Arbitràries entre el 2004 i el 2009, Carmena ha insistit que seria «interessant» la presència d'un mediador.
Un error saltar-se la Constitució
En aquest sentit, ha recordat a l'independentisme que mai és una bona idea agafar «el camí curt» ni amb violència per aconseguir un objectiu i que, en el seu moment, ja va avisar el Govern que el referèndum «il·legal» era un «error». Carmena ha recordat que «es pot reformar la Constitució, però no saltar-se-la» i que, si es fa, «tindrà les seves conseqüències».
Sobre la sentència, Carmena creu que la condemna per sedició és «desproporcionada» perquè inclou una pena molt elevada i considera que el delicte de desobediència «estava massa aïllat» dels fets.
En aquesta línia, ha defensat que els fets del 2017 no van ser «actes d'expressió» individuals ni un moviment «d'activistes», sinó que formaven part «d'un col·lectiu dirigit des del Govern per fer actes pacífics de pressió per aconseguir la independència». «No és desobediència civil», ha afegit.
Va advertir l'independentisme de les conseqüències
Preguntada per les actuacions policials en la resposta a la sentència, l'exalcaldessa de Madrid ha defensat que cal «denunciar» i «corregir-ne» els excessos, en cas que n'hi hagi, però ha advertit que «si algú pren decisions violentes, se'ls ha de reprotxar». «No es poden prendre decisions violentes», ha insistit Carmena, que ha preguntat si «la gent pot lesionar els policies, que també són éssers humans».
Carmena ha explicat que, abans de l'1-O, va advertir tant a l'expresident del Govern Carles Puigdemont com a l'exvicepresident Oriol Junqueras que el referèndum era un «error que no s'havia de fer». Defensa que els independentistes han de poder fer passos per arribar a la independència però sempre «dins del marge de la legalitat».
Situació injusta dels presos
D'altra banda, en una valoració sobre la resolució del Grup de Treball de Detencions Arbitràries de l'ONU que reclama al govern espanyol l'alliberament immediat dels presos independentistes –i que va donar un termini per fer-ho de sis mesos, que va acabar dimecres-, ha recordat que el document «no és vinculant».
De totes maneres, i encara sobre l'informe, ha argumentat que, mentre està d'acord en què la presó provisional no s'adia, l'altra queda sotmesa al que digui el judici. En aquest sentit, ha afirmat que si ella estigués en el lloc del govern espanyol, demanaria revisió del document amb la sentència del Tribunal Suprem a la mà.
L'exalcaldessa ha qualificat de situació «injusta» la que pateixen els presos, ha dit que els actes que se salten la Constitució «tenen conseqüències legals» i creu que és «terrible» que la resposta sigui recórrer als tribunals perquè «no estan per a això», en referència a la política. «Quan el dret jutja una cosa que no havia passat mai, és maldestre per definició», ha afegit.