La Moncloa ha assegurat que Pedro Sánchez no se sotmetrà a una investidura fallida, ja que espera un acord amb ERC que permeti la investidura si pot ser abans de Nadal. És un dels missatges que ha llançat aquest divendres la portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, que s'ha mostrat esperançada en les negociacions entre el PSOE i ERC que van començar dijous i que tindran continuïtat amb una nova reunió el pròxim dimarts.
L'executiu espanyol considera que «s'estan mantenint els ponts de diàleg» i que hi ha «noves oportunitats» per demostrar l'aposta «per la convivència i la pluralitat». Celaá ha assegurat que el seu equip treballa per la configuració d'un govern «progressista» i no en altres escenaris. Fonts de La Moncloa han apuntat que són conscients de les dificultats que suposa aquesta negociació també per a ERC, que «ha de moure les seves fitxes» a la política catalana.
Hi ha possibilitats d'entesa
L'executiu espanyol creu que la reunió d'aquest dijous entre els equips negociadors del PSOE i d'ERC va permetre constatar que hi ha possibilitats d'entesa. «Si hi ha noves cites, hi ha noves oportunitats», ha afirmat Celaá, que en tot cas ha situat per ara aquest àmbit de negociació en els partits polítics i ha evitat abordar la qüestió de la negociació política entre governs que ERC situa com a condició per a l'abstenció que ha de fer possible la investidura de Sánchez.
El comunicat que va fer públic el PSOE després de la trobada d'aquest dijous parlava de nou de la necessitat d'abordar un «conflicte polític» a Catalunya, i ja no feia referència –com constava als discursos de Sánchez durant la campanya electoral- a un «conflicte de convivència» a Catalunya. Preguntada per aquest canvi, Celaá ha apuntat que el seu govern considera que existeixen les dues coses: «Pensem que hi ha un problema de convivència i un problema polític», ha dit.
Segons Celaá, però aquest «problema polític» es produeix «a Catalunya», perquè és «entre les dues meitats de Catalunya». «Hi ha una diferència en la manera de viure i sentir Catalunya i relacionar-se amb Espanya i aquestes diferències han de ser resoltes», ha sentenciat.
No impugna encara la resolució del Parlament
El Consell de Ministres d'aquest divendres no ha acordat encara interposar un incident d'execució de sentència davant el Tribunal Constitucional contra la resolució del Parlament de Catalunya de resposta a la sentència del Tribunal Suprem sobre l'1-O.
Segons ha afirmat Celaá, és perquè està «esperant a la publicació» de la resolució al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC). Un cop informada en el mateix moment del fet que s'ha publicat aquest divendres, Celaá ha afirmat que la qüestió s'estudiarà ja al pròxim Consell de Ministres.
Estudiant un recurs contra l'Assemblea de Madrid
L'executiu espanyol encara està «estudiant» —en paraules de Celaá— si interposa o no un recurs d'inconstitucionalitat contra la proposició no de Llei de l'Assemblea de Madrid (aprovada el 7 de novembre) que demanava il·legalitzar els partits independentistes. L'executiu espanyol ja va afirmar la setmana passada que ho estava «estudiant» i aquest divendres Celaá ha afirmat que «no està oblidat», però encara «s'està estudiant».
Celaá ha tancat la porta a cap mena de gir de guió que passi perquè el PP faciliti la investidura de Sánchez. Segons la portaveu «no hi ha condicions» per un acord amb el PP. «Per parlar seriosament i amb bases realistes s'ha demanat que hi hagi una abstenció per propiciar un govern», ha dit, «i no sembla que les forces de la dreta se'n responsabilitzin».
Les «consideracions personals» de Borrell
Celaá ha evitat fer seves les manifestacions del ministre d'Exteriors en funcions, Josep Borrell, que aquest divendres ha afirmat que és «anormal» que la investidura de Sánchez depengui d'ERC. El català ha negat que es pugui considerar ERC com una formació «progressista» perquè un «nacionalisme inflexible està als antípodes d'una posició progressista».
Segons la portaveu dels socialistes, aquestes paraules són «absolutament respectables», però el govern espanyol «no entrem a la tipificació de la força ERC, i volem un diàleg que propiciï la possibilitat de tenir un govern».