YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Sanitat retira tots els productes càrnics de la marca Wilke per un brot de listèria

S'ha decidit després de conèixer l'existència d'aquest brot en alguns productes de l'empresa a Alemanya, d'on és originària

Saltxixes
Les dues morts a Alemanya presumptament causades per productes de Wilke van fer saltar les alarmes | Gtres
 
 

L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), dependent del Ministeri de Sanitat, ha decidit retirar dels canals de comercialització tots els productes carnis de la marca Wilke per la seva relació amb un brot de 'Listeria monocytogenes' a Alemanya.

Així ho ha decidit l'organisme espanyol després de conèixer l'existència del brot a través del Sistema d'Alerta Ràpida de pinsos i Aliments de la Comissió Europea (RASFF), que ha estat activat per les autoritats sanitàries alemanyes. La AESAN ha comunicat aquesta informació a totes les comunitats autònomes en el marc del Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (SCIRI).

Per «precaució», Sanitat ha optat per retirar tots els productes carnis fabricats per l'establiment alemany Wilke Waldecker Fleisch-und Wurstwaren GmbH & Co. KG, de totes les dates de caducitat i consum preferent que estiguin en el mercat. Els productes estan «clarament identificats» mitjançant la marca d'identificació oval D'EV 203 EG, que està col·locada en tots els envasos.

Un dels productes de Wilkie retirats a Espanya i on trobar l'identificador
Un dels productes de Wilkie retirats a Espanya i on trobar l'identificador | Cedida

Sanitat recomana a les persones que tinguin en el seu domicili algun d'aquests productes retirats que s'abstinguin de consumir-los i els retornin al punt de compra. També han insistit en la necessitat d'«extremar» les mesures d'higiene per  evitar la contaminació creuada a altres productes.

En el cas d'estar embarassada, aconsellen consultar les recomanacions de consum durant l'embaràs realitzades per la AESAN, així com una relació dels aliments que s'han d'evitar durant l'embaràs per estar associats a determinats perills biològics (entre els quals destaca Listeria monocytogenes).

Wilke, fallida i investigada

El fabricant alemany de productes carnis va presentar el passat 4 d'octubre l'expedient de fallida, prosseguien les recerques per les dues morts causades presumptament pel consum dels seus productes amb listeriosis. Els seus articles porten retirats del mercat a Alemanya des de començaments de mes.

Fonts del tribunal administratiu de Korbach (oest del país) van comunicar avui que la direcció de la signatura ha sol·licitat l'obertura de l'expedient d'insolvència. Wilke, una empresa amb 80 anys d'antiguitat, travessava ja dificultats econòmiques, al que es va sumar ara l'alarma pública derivada d'aquestes morts. Les autoritats sanitàries de l'estat federat de Hessen atribueixen aquestes defuncions, en tots dos casos de persones d'avançada edat, al consum d'aquests aliments.

L'Institut Robert Koch (RKI) de virologia de Berlín va establir una «relació directa» entre aquestes dues morts i el consum de productes de l'empresa, que va ser immediatament clausurada per ordre de les autoritats veterinàries. Així mateix, després de conèixer-se la notícia es va iniciar la retirada del mercat de tots els productes de l'empresa, que també ven fora d'Alemanya.

Listeria
El bacteri es va detectar en productes com embotit i salami per a pizza | ISTOCK

Segons mitjans alemanys, el març passat es va notificar la presència de listèria en un producte de Wilke Wurstwaren a Hamburg (nord) i al maig es va registrar un segon cas en Baden-Württemberg (sud), després de la qual cosa es va dur a terme una neteja general en tota l'empresa.

S'estima que l'origen de la contaminació podrien ser les màquines talladores, ja que en aquesta àrea -considerada de risc elevat- es va revelar la presència del bacteri. El bacteri es va detectar en productes en rodanxes com a salami per a pizza i embotit.

«Ha estat el brot d'aquesta malaltia més important al nostre país»

D'altra banda, la ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social en funcions, María Luisa Carcedo, afirmava la setmana passada que «ja s'han emès els informes de tancament» del brot per listeriosis i que «ja pràcticament està tancat el brot». Carcedo insisteix que «portem ja unes setmanes on apareixen casos molt puntuals i pràcticament no hi ha casos nous». Segons exposava, ha estat «un brot important, el més important que hi ha hagut al nostre país d'aquesta malaltia».

Conclou indicant que «diverses directives europees exigeixen uns controls tant per part de les Administracions públiques com per part dels Serveis de Seguretat Alimentària, com els autocontrols exigibles a les empreses, que en aquest cas va ser el que va fallar per a prevenir aquest tipus de brots».

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari