Carolina Darias

Espanya seguirà l'estratègia de la Generalitat amb les vacunes d'AstraZeneca

S'hi inclou personal sanitari com fisioterapeutes a banda de farmacèutics o serveis d'ajuda a domicili

Actualització 20.00 hores

La Comissió de Salut Pública ha pres com a exemple la decisió de la Generalitat i ha decidit vacunar personal essencial de fins a 55 anys amb la vacuna d'AstraZeneca. La comissió s'ha reunit aquest dimarts i, dins del grup 3, denominat Altre Personal Sanitari i Sociosanitari, ha acordat un nou subgrup, el 3B, que inclou els col·lectius en funció del risc d'exposició de l'activitat laboral.

S'hi inclouen, entre d'altres, fisioterapeutes, terapeutes ocupacionals, personal d'oficines de farmàcia, medicina legal, serveis d'ajuda a domicili, centres de menors i centres de dia. També hi entren els treballadors d'Institucions Penitenciàries. Catalunya ha començat a vacunar avui farmacèutics, logopedes, fisioterapeutes i psicòlegs.

D'altra banda, la Comissió de Salut Pública ha definit el grup 6, de col·lectius amb una funció essencial per a la societat. S'hi inclouen les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat (Policia Nacional, Guàrdia Civil, policies autonòmiques i policies locals), el personal d'emergències i les Forces Armades. Aquest grup també inclou docents i personal d'educació infantil i de necessitats educatives especials, així com docents de primària i secundària.

Notícia original 19.07 hores

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha remarcat que l'estratègia de vacunació és «única» a tot l'Estat espanyol i que les decisions sobre quins grups cal prioritzar es pren de forma «participada» i «acordada». En aquest sentit, Darias ha afirmat, preguntada per la decisió de la Generalitat de vacunar amb Astrazeneca a bombers, policies o funcionaris de presons, que la comissió de salut pública va establir que els següents grups a qui calia vacunar eren sanitaris de segona línia.

Darias ha explicat que en una reunió que s'està mantenint aquest dimarts, la comissió establirà quins grups hauran de ser els següents. La ministra de Sanitat ha remarcat que els acords sobre l'ordre a seguir són «vinculants» per a totes les autonomies. Sobre les eleccions catalanes, Darias ha mostrat «màxima confiança» en la Generalitat i ha opinat que la jornada electoral del 14-F es podrà celebrar amb les «màximes garanties» sanitàries.

D'altra banda, també sobre la vacunació, Darias ha dit que l'Estat espanyol compta amb més de 700.000 dosis de les tres vacunes per a aquesta setmana. Són 196.800 d'Astrazeneca, 400.000 de Pfizer i 104.400 de Moderna. Fins ara, ja s'ha immunitzat gairebé 800.000 persones i més de dos milions de dosis administrades. Darias ha dit que Espanya se situa per sobre de la mitjana europea.