Foto d'un home gran fent servir una tauleta.

La carta amb les dades clau pels pensionistes que ja hauries d'haver rebut

En aquesta notificació el Govern ofereix les darreres novetats sobre les pensions

Els pensionistes espanyols ja hauran rebut aquest començament d'any una carta per part del Govern. En aquesta carta s'hi ofereixen una sèrie de dades de certa transcendència que ajudaran a entendre millor les últimes modificacions del sistema.

El 2023 es va iniciar amb importants novetats per a aquest col·lectiu. Perquè no es veiessin tan castigats per la important pujada de la inflació, les pagues van patir un notable increment. Les van elevar el 8,5%, que és el mateix percentatge de l'IPC durant el darrer any.

Com és lògic, el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions ha volgut transmetre els diferents canvis als pensionistes espanyols. Totes les reformes adoptades tenen el propòsit de mantenir la viabilitat del sistema públic.

L'objectiu és que no es perdi poder adquisitiu

A la comunicació que se'ls ha fet arribar als perceptors d'aquesta prestació se'ls recorda una sèrie de detalls. Incidint sobretot en l'augment del 8,5% a les pensions contributives, a càrrec de l'Institut de Majors i Serveis Socials.

Des del primer moment van recordar que l'objectiu d'aquesta pujada era que no es perdés poder adquisitiu. I més després del repunt dels preus des que esclatés el conflicte a Ucraïna. Estava pactat des de fa temps que aquest increment s'ajustarà a la mitjana de la inflació des del desembre del 2021 fins al novembre del 2022.

Imatge d'un home comptant diners
En la comunicació s'informa de la pujada del 8,5% | Getty Images

En aquest cas es va assolir el 8,5% esmentat, que es pot considerar exagerada. Però d'una manera o altra hi havia aquest compromís amb aquest col·lectiu i des del Govern han volgut complir amb la seva paraula.

Així és la carta d'Escrivà als pensionistes

El ministeri que lidera José Luis Escrivá ha anat remetent durant la primera part de l'any una carta a tots els pensionistes. Hi comuniquen «la revaloració de la seva pensió. En concret, des de l'1 de gener del 2023, la seva pensió augmentarà un 8,5%», ajustant-se al «creixement mitjà dels preus el 2022».

Expliquen que amb això busquen assegurar «el manteniment del poder adquisitiu». Indiquen que «la seva pensió augmentarà en la quantia que s'indica a la notificació que acompanya aquesta carta».

Recorden que el passat exercici va ser una mica diferent pel començament de la guerra. «Hem viscut un augment d'inflació» associat al conflicte. Destaquen que al marge de les circumstàncies, «ha de tenir la certesa que la protecció del poder adquisitiu de la seva pensió està sempre assegurada».

Per això s'emparen a la Llei 21/2021 que es va aprovar al final del 2021. Recorden que, basant-s'hi, es «garanteix la revaloració de les pensions amb l'índex de preus al consum (IPC)». Això farà que l'1 de gener de cada any hi hagi una actualització de les pagues.

En concret, experimentaran una pujada que serà igual a l'increment de la inflació durant l'exercici anterior. Un cop més assenyalen que el sistema de pensions continua sent un element essencial dins de «l'estat de benestar» del país.

Imatge d'uns jubilats contents
Les pensions van pujar el mateix percentatge que l'IPC en l'últim any | GETTY IMAGES

En aquesta missiva recorden que «hem treballat i seguim treballant intensament per reforçar-ho i modernitzar-ho». Per això han anat concretant les recomanacions del Pacte de Toledo que es va tirar endavant fa un parell d'anys al Congrés .

Afegeixen que «la reforma, que ja està gairebé conclosa» incorpora una sèrie de mesures de gran rellevància. Tenen el clar propòsit d'aconseguir un sistema de pensions més «sòlid i equitatiu», apunten.

Aquest tipus de comunicacions solen ser habituals al començament d'anys. Busquen donar-li al pensionista la deguda informació sobre les últimes modificacions dutes a terme. Aquesta vegada, l'actualització de les pagues s'ha disparat arribant al 8,5%. En el cas dels beneficiaris de l'ingrés mínim vital o pensionistes no contribuents, la millora va ser del 15%.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!