Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'una oficina de l'Agència Tributària.

L'Agència Tributària assenyala els passos per sol·licitar l'esborrany de la Renda

En qüestió d'unes setmanes començarà la campanya d'Hisenda

La campanya de la Renda començarà en qüestió de molt poc temps. En concret, serà l'11 d'abril quan s'obri el període per començar a presentar la Declaració. A partir d'aquesta data també serà quan es pugui sol·licitar l'esborrany.

Són molts els que revisen aquest document i decideixen aprovar-lo per rebre com més aviat millor els diners que els deu l'Agència Tributària. Però els experts sempre aconsellen estudiar-ho al detall per comprovar que tot sigui correcte. Sempre se'ns pot passar per alt incloure una cosa que ens ajudi a aconseguir un benefici més gran.

Però l'esborrany pot ser pres com una referència per conèixer la nostra situació davant d'Hisenda. Hi apareixen disponibles totes les dades que maneja aquest organisme dels nostres comptes durant l'últim exercici fiscal. Però sempre hi ha la possibilitat que no hi siguin tots.

En qualsevol cas, també caldrà prestar molta atenció a tot allò referent als terminis. El període per complir les nostres obligacions amb el fisc comença a l'abril i es prolongarà fins al 30 de juny, com és habitual.

El 3 de maig ja es podrà sol·licitar la cita prèvia per presentar la Declaració per telèfon, mentre que les gestions començaran el 5. Per la seva banda, aquells que tinguin interès a formalitzar-la de manera presencial a les oficines d'Hisenda hauran d'esperar fins a l'1 de juny.

Foto d'un home gran fent la declaració de la rendan a la seu d'Hisenda.
L'esborrany es pot aconseguir en molt poc temps telemàticament | Europa Press

Com aconseguir l'esborrany

Fins fa pocs anys, l'Agència Tributària ens feia arribar l'esborrany als nostres domicilis a través del correu ordinari. Però ara tot es pot fer de manera telemàtica.

Per presentar l'esborrany, primer cal accedir a la seu electrònica d'Hisenda, on hi ha habilitat un espai concret. Ho trobaràs amb facilitat perquè apareix com a Renda 2022. Quan estiguis dins cal marcar l'opció Tramitació de l'esborrany/declaració.

La secció de Renda Web és el servei d'ajuda que ofereix aquest organisme per efectuar les gestions i presentar la declaració.

Per fer qualsevol tràmit en aquest sentit se'ns exigirà sempre un sistema d'identificació. Per això cal disposar del certificat o DNI electrònic, Cl@ve PIN o el número de referència. Aquest darrer ens exigirà introduir el DNI o NIE.

En cas que s'entri per primera vegada als serveis de l'Agència Tributària per presentar la Declaració caldrà confirmar una sèrie de dades. Sobretot els referents al domicili fiscal. Quan fem aquest procediment cal fer clic sobre l'apartat esborrany/declaració.

Aquí haurem d'emplenar tota la informació corresponent amb la situació personal. Cal aclarir si és una declaració individual o conjunta, així com efectuar les modificacions que siguin necessàries sobre patrimoni i ingressos.

Foto d'una persona amb papers, una calculadora i el logo de l'Agència Tributària.
La campanya de la renda comença l'11 d'abril | CatalunyaDiari

Es pot donar la circumstància que Hisenda ens exigeixi una sèrie de dades complementàries. Si és així, el declarant podrà observar un avís a la pantalla.

Les dates a tenir en compte a la Declaració de la Renda 2023

El termini per presentar la Declaració de la Renda finalitza el 30 de juny. L'adequat és que mai no ho deixis per a l'últim dia, ja que pot sorgir un imprevist, com pot ser la manca d'un paper. Per això és millor ser previsors i fer les coses amb temps.

En cas de no complir els terminis, el contribuent s'exposa a sancions importants per part de l'Agència Tributària. Fins al 30 de juny es pot presentar i modificar aquest document per Internet.

Tot i això, quan el resultat surti a ingressar amb domiciliació bancària la data s'escurça al 27 de juny. És una cosa que hem de tenir en compte per no portar-nos un ensurt.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!