«Sé que quan vàreu sentir la gravació vau sentir també vergonya i indignació per una conducta que no ens representa i que atempta contar la professionalitat i la bona feina que quotidianament duem a terme». Així s'ha expressat el comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Eduard Sallent, en una carta enviada a tot el cos. En la missiva, Sallent assegura que són casos «aïllats» però que els perjudiquen perquè «generen recel» en la professionalitat de la feina dels Mossos i «desconfiança» de la ciutadania vers la policia.
Una carta molt contundent de Sallent
Sallent assegura que en una policia democràtica «no hi tenen cabuda actituds o conductes contràries als seus principis o valors» i alerta que no es tolerarà «cap actitud o conducta racista, xenòfoba o discriminatòria».
El cap dels Mossos reivindica també que el cos se sent plenament vinculat als principis legals i deontològics de la professió «que estableixen l'obligatorietat d'actuat sense fer cap discriminació per raó de raça, religió, opinió, sexe, llengua, lloc de veïnatge, lloc de naixença o qualsevol altra condició o circumstància personal o social». «És per això que rebutgem enèrgicament aquesta actuació, que és contrària als principis i valors del cos de Mossos», assegura.
Sallent expressa el compromís per seguir treballant per a la construcció d'una societat justa i cohesionada i per fomentar l'edificació de ponts que garanteixin la cooperació i la confiança entre la policia i la ciutadania. Per últim, encoratja els agents «a seguir essent especialment curosos en garantir que es tracta de manera apropiada a tothom, que s'utilitza un llenguatge neutre en tot moment i que no es permeten conductes o actituds discriminatòries». Sallent acaba la missiva agraint la feina a la «immensa majoria» de professionals que actuen «amb professionalitat i rectitud».
Els Mossos en qüestió, canviats de destí
El conseller d'Interior, Miquel Buch, i el director general de la Policia, Pere Ferrer, van acordar dilluns l'aplicació immediata d'una mesura cautelar de canvi de destinació dels agents implicats en una presumpta agressió racista al Bages, a l'espera de la resolució judicial del procediment obert als jutjats de Manresa. Tots dos van prendre la decisió després d'escoltar el document d'àudio del qual van tenir coneixement aquest dilluns, segons han informat fonts del Departament d'Interior.
Buch i Ferrer compareixeran a petició pròpia, davant del Parlament, per informar sobre les actuacions i les polítiques de no discriminació impulsades pels Mossos. SOS Racisme va fer públic aquest dilluns el cas, que va passar el 10 de gener de 2019 a Sant Feliu Sasserra. La Divisió d'Afers Interns dels Mossos d'Esquadra va obrir una investigació del cas en tenir-ne coneixement. En aquest context, el 5 de febrer de 2019 la Comissaria General de Relacions Institucionals, Prevenció i Mediació es va reunir amb els familiars de la víctima. La mesura d'Interior ha estat considerada «insuficient» per part de diversos partits de l'oposició.