Mercado Wuhan China

Troben el que va ser el primer cas de coronavirus al món: l'origen

Una investigació sobre el coronavirus revela qui va poder ser el primer contagiat

Dos anys després que el coronavirus arribés al món, encara hi ha moltes incògnites i preguntes al voltant del virus. Alguns pensen que va ser creat en un laboratori, d'altres es pregunten qui va ser el primer contagiat o si prové d'un origen animal. Però els dubtes són infinits.

Hi ha moltes investigacions, però encara no s'ha arribat a cap conclusió. Ara, un nou article publicat a la revista 'Science' confirma una de les teories que s'havien plentejat al seu dia respecte a la seva procedència.

Sembla que el coronavirus hauria sorgit al mercat d'animals vius de Wuhan. El científic de la Universitat d'Arizona Michael Worobey s'ha encarregat de reconstruir els fets crucials ocorreguts a finals del 2019.

A través d'una línia del temps ha pogut detectar els primers casos de la COVID-19 en aquest lloc.

D'aquesta manera, es desmentirien els estudis duts a terme per l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Segons la seva investigació, el primer contagiat pel virus va ser un venedor del mercat. Per tant, descartaria la possibilitat que fos un comptable que residia a uns quants quilòmetres, com s'havia informat.

L'investigador està convençut que la pandèmia va tenir origen en aquesta ciutat que té 11 milions d'habitants. En un primer moment, la meitat dels positius van tenir lloc a una zona que ocupava la mida d'un camp de futbol. Unes dades segons les quals considera que «és molt difícil explicar que el brot no va començar al mercat d'animals vius».

Mercat Wuhan Xina
El mercat de Wuhan | Xinhua

Explica que els primers casos de coronavirus es van vincular amb el mercat de Huanan, a Wuhan. Això convida a pensar que la propagació zoonòtica al mercat d'animals vius va ser la font de la COVID-19.

El problema principal és que en cap moment es van examinar els éssers recol·lectats. Per tant, resulta molt més complicat relacionar-los amb el virus.

Aquell mercat s'acabaria tancant amb el temps i procedirien a la desinfecció després que els casos es multipliquessin. Worobey creu que la major part dels pacients detectats en un primer moment guardarien una certa relació amb aquest espai.

Mercat Wuhan Xina
El recinte tancat pel virus | Xinhua

Parla sobretot de la secció occidental del mercat. Allí hi tenien animals engabiats com les civetes, que tenen capacitat per transmetre el virus amb facilitat.

Existeix l'opció que hi hagués més persones contagiades abans que s'infectés el venedor del mercat de Wuhan. Les investigacions de canvis al genoma del virus determinen que el primer positiu va poder passar a mitjans de novembre de 2019. Això implicaria que va ser unes quantes setmanes abans que es donés el cas del proveïdor d'animals.

El coronavirus farà dos anys en uns dies

El venedor hauria contret la malaltia l'11 de desembre, segons l'estudi. Aquest treball confirma la teoria que exposaven tant la Xina com l'OMS. Rebutjaven l'opció que el coronavirus es creés en un laboratori.

Sospitaven que el més probable és que els humans s'haguessin contagiat de manera natural, segurament al mercat d'animals.

Una dona passejant a Madrid amb la màscara posada
La pandèmia ha deixat moltes seqüeles a tot el món | EP

Cal no oblidar que s'han seguit diverses línies de recerca. L'equip d'experts de l'OMS va treballar sobre el terreny durant quatre setmanes al costat d'un grup de científics xinesos.

La conclusió a què van arribar va ser que la COVID-19 s'havia transmès dels ratpenats als humans, per mitjà d'un altre animal. En qualsevol cas, els interrogants continuaven existint i es necessiten fer més estudis per aprofundir en la situació.

EL VÍDEO DEL DIA