Villalgordo del Marquesado (Cuenca)

Casa i feina gratis per a qui vulgui agafar el bar d'un poble a Espanya

El bar d'aquest poble va tancar abans de Nadal i busquen un nou regent

Els petits pobles no volen perdre el seu encant i molts s'han vist afectats per la despoblació durant les darreres dècades. D'altres intenten frenar aquesta sagnia demogràfica amb ofertes atractives, com casa i feina gratis a canvi de fer-se càrrec d'un negoci.

La irrupció de la pandèmia ha fet que moltes persones es replantegin les seves prioritats. S'han proposat deixar enrere les aglomeracions i la vida a la ciutat per traslladar-se a entorns rurals.

Aprofitant aquesta situació, Villalgordo de Marquesado, un petit municipi de 80 habitants de Cuenca, ha posat en marxa una campanya molt interessant. Fa tot just unes setmanes, abans de Nadal, van patir el tancament de l'únic bar del poble.

Vista panoràmica de Villalgordo del Marquesado (Cuenca).
Villalgordo del Marquesado és el poble de Cuenca que busca regent per al seu bar. | Facebook: Villalgordo del Marquesado (Cuenca)

Els ciutadans saben que un espai d'aquestes característiques aconsegueix donar molta vida al poble. Per això s'han proposat reobrir-lo.

Funciona com a punt de trobada entre els veïns i turistes que hi passen. El local se situa al centre de la localitat, a la part inferior de la Casa Consistorial.

Els responsables de l'ajuntament no s'ho han pensat dues vegades. Proporcionen casa gratis i molts més avantatges per aquells que estiguin disposats a assumir la regència de l'establiment.

«Nosaltres posem el local, calefacció, nevera i també un habitatge que ara està en construcció. Esperem que estigui finalitzat per a l'estiu», explica Natalio Valencia, l'alcalde, a 'Voces de Cuenca'.

Seria una oportunitat molt interessant per a algú que estigués a l'atur i volgués emprendre una nova vida al camp. L'única cosa que hauria d'assumir com a despeses seria la quota d'autònoms i la factura de la llum. Tot d'una, es tracta d'una proposta que pot tenir molt d'èxit.

Explica que «el bar és un lloc on tothom del poble es reuneix, també aquells que venen el cap de setmana. Si no és pel bar, on vas?», es pregunta el regidor. Sospita que si no és així, «ni tan sols ens veuríem».

Ajuntament de Villalgordo del Marquesado.
Ajuntament de Villalgordo del Marquesado (Cuenca). | Google Maps 

Poques hores després d'oferir la feina i l'allotjament ja van aparèixer uns quants interessats. D'entre tots els candidats que han sorgit, és probable que un d'ells acabi fent-se càrrec de la cantina de la localitat.

A més de poder prendre alguna cosa, els veïns de Villalgordo del Marquesado busquen tenir un punt de trobada. Un lloc on parlar i establir vincles amb la resta d'habitants.

Pla general d'un bar
El bar dona vida i ambient a qualsevol poble. | Canva 

Si tot funciona amb normalitat, el més probable és que el local pugui tornar a obrir aviat. Això suposarà una gran satisfacció per als ciutadans d'aquesta petita vila conquena.

Les persones interessades poden trucar a l'ajuntament (96 929 02 01) o intentar contactar per correu electrònic a l'adreça villalgordo-marquesado@local.jccm.es per conèixer les condicions i els requisits de l'oferta.

L'oferta de regentar el bar del poble, una opció molt utilitzada

Fa una mica més d'un any es coneixia una història semblant a Olvés, una localitat de Saragossa d'un centenar de persones. També reclamaven la presència d'algú que fos capaç de regentar el bar i el centre social del poble. A canvi, se li subministrava una casa de manera gratuïta.

L'ajuntament es feia càrrec de totes les despeses i el propietari només havia d'afrontar la quota de la Seguretat Social. En aquell moment, la regidora assenyalava que «un poble sense bar és un lloc sense vida». Van rebre centenars de sol·licituds i, fins passats uns mesos, no van decidir el guanyador.

Els llogarets han de fer tot el possible per evitar que la gent marxi, a més d'aconseguir l'arribada de nous veïns. Aquest tipus d'ofertes, amb casa i feina, és molt recurrent sobretot perquè no clausurin col·legis o centres mèdics.

En el cas de Villalgordo del Marquesado, l'obertura del bar és imprescindible i l'ajuntament proporcionarà allò que calgui al nou propietari.