Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de la part superior de la façana de Casa Navàs, amb el capcer cobert per una lona

La Casa Navàs mostrarà el nou capcer dijous vinent

La direcció de l'equipament ha presentat la inauguració que se'n farà, que inclourà un documental i una part teatralitzada

Imatge de la part superior de la façana de Casa Navàs, amb el capcer cobert per una lona
El capcer, actualment tapat, es descobrirà dijous vinent | TarragonaDigital

Casa Navàs ho té tot a punt per descobrir el capcer que s'ha reconstruït a partir de l'original. Dijous vinent, nou de juliol, a dos quarts de nou del vespre, un acte emès per Internet i a través de Canal Reus TV permetrà veure no només la nova imatge de la façana principal de la casa, sinó també un documental sobre la seva recuperació i una representació teatral que ambientarà el moment culminant.

«Per Casa Navàs, però crec que també per la ciutat i pel modernisme europeu en general, és un moment històric», sentencia Sílvia Sagalà, directora de l'equipament. Després de mesos d'obres, «tornem als orígens de Casa Navàs, al disseny que va projectar Lluís Domènech i Montaner».

La inauguració de dijous dia 9 serà el pas previ a la reobertura de la Casa Navàs com a equipament. A partir del dissabte dia 11 tornarà a tenir les portes obertes, adaptant l'entrada de grups en consonància amb les mesures sanitàries. Fins ara coincidien dos grups dins de la casa, i ara només n'hi haurà un. A la botiga, a la planta baixa, s'exposaran les peces del capcer original recuperades.

Inauguració virtual del capcer de la Casa Navàs

Segons ha detallat Sagalà, «no serà com havíem dissenyat originalment; ens hagués agradat fer un acte públic a plaça per gaudir-lo amb tots els reusencs i les reusenques, vam estar parlant amb els responsables de l'Ajuntament i a causa de la Covid ens van dir que no podia ser així».

L'acte, per tant, ha pres una altra dinàmica. S'emetrà en directe, dijous dia 9 de juliol a dos quarts de nou del vespre, i constarà de tres parts. La primera, un documental de vint minuts sobre el procés de reconstrucció del capcer. Obra d'Acid Factory, el documental és només una part de tot el banc d'imatges sobre la restauració que lliuraran al Centre de la Imatge de Mas Iglesias.

De fet, el documental mateix no es veurà en la seva versió definitiva, sinó que s'acabarà de completar posteriorment amb les imatges del capcer una vegada s'hagi descobert. La segona part de la inauguració, que també es podrà seguir a través del web de la Casa Navàs i de Canal Reus TV, comptarà amb una representació teatral.

Manu Barroso, de Produccions Lucky Luke, responsables de la teatralització, explica que «la importància de l'acció havia de ser a la casa en si, la petita història que creéssim no podia menjar-se la importància de la casa». És per això que, tot i comptar amb tres personatges com Lluís Domènech i Montaner, un picapedrer de la casa i la seva xicota, la protagonista no deixarà de ser Cal Navàs.

En una taula llarga, a l'interior de la botiga de Casa Navàs, implicats en la reconstrucció i la inauguració durant la roda de premsa
Responsables de la Casa Navàs, de la recuperació del capcer i de la seva inauguració han explicat el procés | TarragonaDigital

Servirà, apunta, per valorar la feina dels picapedrers, però també per recordar «la importància dels artesans, que tenien un nivell social, un reconeixement, que potser ara no tenen». Aquesta representació donarà pas, finalment, a la descoberta del capcer de la Casa Navàs.

De fet, des de l'equipament s'ha volgut destacar especialment la tasca del taller d'artesans picapedrers que han elaborat les peces, de la mateixa manera que s'ha agraït que els reusencs El Barato s'hagin encarregat de la tela que ara mateix tapa el capcer.

La reconstrucció del capcer, de la base documental a l'obra artesanal

La tasca de reconstrucció del capcer ha estat un encàrrec «conceptualment senzill» segons l'ha definit l'arquitecte Joan Tous. Es refereix al fet que, amb la documentació de l'època i les peces recuperades, s'ha pogut mantenir la fidelitat de l'obra original. El que s'ha afegit, per ajustar-se a la normativa actual, és l'estructura metàl·lica posterior sobre la qual es recolza el capcer.

La coberta immediatament posterior també s'ha recuperat. Tot plegat, detalla Tous, «s'ha hagut de fer amb un criteri important, que era evitar el fals històric; això vol dir que ha de ser reconeixible el que s'ha fet nou respecte a allò que ja hi havia, però trobant el punt que tingui una integració en l'edifici».

De fet, les peces del capcer s'havien previst de pedra artificial, però finalment són de pedra natural. «S'ha hagut de fer amb tècniques tradicionals de picapedrers, i això és més complicat perquè l'ofici s'ha perdut o n'hi ha molt pocs», destaca l'arquitecte. Qui també ha tingut un paper important en el projecte és el conservador i restaurador Pau Arroyo.

Assegura que «el capcer s'assemblarà moltíssim al dissenyat per Domènech i Montaner, bàsicament perquè hem pogut recuperar alguns fragments d'alguns elements que constituïen aquest capcer original». «S'ha intentat mantenir l'esperit de l'obra de Domènech i Montaner i podem dir que el capcer és una rèplica fidel, molt fidel», insisteix.

No s'han trobat detalls d'algunes de les peces del capcer, que s'han elaborat a partir de l'estil decoratiu d'altres elements de la casa. Per garantir que no hi havia fals històric s'han eliminat les marques pròpies de les eines utilitzades pels picapedrers per una banda, i s'ha reduït el volum de les peces per l'altra. D'aquesta manera, visualment queda tot integrat a l'edifici, però quan uns ulls entesos ho observen amb detall es pot apreciar el canvi necessari per reconèixer que és una reconstrucció.