Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Plaques solars damunt la teulada d'una casa

Si tens una casa en propietat pots guanyar diners extres sense haver de llogar-la

Encara que no és una pràctica molt desenvolupada a Espanya, també és possible llogar la teulada

El món evoluciona a passos de gegant i el sector serveis no es queda enrere. Pràcticament, tot allò que hi ha té un preu i, per tant, es pot comprar o vendre, fins i tot llogar. Ara, a Espanya, s'ha començat a explorar una idea força innovadora: el lloguer de teulades.

Encara que soni estrany al principi, aquesta idea té un propòsit força lògic i beneficiós. Així és, perquè aquesta iniciativa se centra a aprofitar l'energia solar sense que els propietaris s'hagin d'encarregar de la instal·lació o el manteniment. En lloc d'això, una empresa s'encarrega de fer servir la teulada per captar la llum solar i obtenir-ne energia.

A canvi, com a propietari, rebries una compensació econòmica per llogar la teulada. Però, a més a més, el millor de tot és que no t'hauries de preocupar de gestionar res, ja que l'empresa s'encarregaria de tot el procés. En resum, podries beneficiar-te econòmicament mentre contribueixes a l'ús d'energia solar, sense haver de bregar amb la instal·lació i el manteniment.

Qualsevol pot llogar la teulada?

És important destacar que no cal fer cap inversió ni instal·lar panells solars pel teu compte. I és que la responsabilitat i els costos d'instal·lació són a càrrec de l'empresa que lloga la teulada.

Normalment, aquestes empreses busquen superfícies més grans, adequades per instal·lar panells solars. I perquè la teulada sigui considerada, cal que compleixi amb certes característiques, per la qual cosa no, no totes les teulades poden ser llogades.

Un tècnic instal·lant panells solars
Es tracta d'una pràctica desconeguda per a molts, però que permet guanyar diners extres | Getty Images

Les característiques que han de complir les teulades són: tenir almenys 30 m² de superfície, estar ben orientats cap al sol i estar ubicat en una zona amb moltes hores de sol. A més a més, és important que la teulada estigui en bon estat.

Tot i això, no disposar d'una teulada molt gran no vol dir necessàriament que no puguis aprofitar aquesta oportunitat. De vegades, diversos veïns que viuen a cases unifamiliars poden unir-se i oferir les teulades com una opció conjunta per a aquestes empreses de lloguer de teulades.

En el cas de les comunitats de veïns, pot ser una mica més complicat, ja que cal un alt consens i l'aprovació d'almenys dos terços dels propietaris. D'altra banda, a l'hora de llogar la teulada per a la instal·lació de plaques solars és important tenir en compte els diferents tipus de contractes disponibles. Aquests mateixos es divideixen en les següents tres categories:

En primer lloc, el lloguer per metre quadrat útil, que seria quan s'estableix un preu per metre quadrat útil de la teulada o, d'altra banda, el lloguer per kW instal·lat. És a dir, l'empresa paga un lloguer en funció de la capacitat instal·lada en quilowatts (kW) de les plaques solars.

Finalment, el tercer i darrer cas seria el lloguer per percentatge de producció d'electricitat, on el lloguer varia segons la quantitat d'electricitat generada per les plaques solars.

Pla general de plaques solars en una gran superfície d'una teulada llarga
El preu pel lloguer de la teulada varia segons la seva mida | Getty Images

Quant puc arribar a guanyar si llogo la teulada?

Pel que fa als beneficis econòmics que poden obtenir-se en llogar una teulada, és difícil proporcionar una xifra exacta, ja que depèn de la quantitat d'electricitat generada per les plaques solars. Això, alhora, està determinat per diversos factors com la ubicació geogràfica, la mida de la teulada i les hores de sol.

Tot i això, per tenir una idea aproximada dels ingressos potencials, l'Organització de Consumidors (OCU), estima la següent gamma d'ingressos mensuals en funció de la superfície útil disponible:

Si tens una teulada de 30 a 50 m², pots arribar a guanyar entre 40 i 80 euros al mes i si és de 50 a 100 m² entre 75 i 200 euros al mes. En el cas de ser més gran la teulada (de 100 a 500 m²) pots obtenir entre 200 i 600 euros al mes. Per acabar, si la teulada és de 500 a 1.000 m² entre 600 i 1.500 euros al mes.

I és que, a més de generar un ingrés mensual aprofitant una superfície «inactiva», llogar la teulada també pot permetre beneficiar-te de possibles deduccions fiscals al teu municipi, com a descomptes en l'impost de béns immobles (IBI).