Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un home ensenya una calculadora, amb una casa en miniatura, ia l'extrem dret un bloc de bitllets

La casella de la Renda on pots desgravar l'habitatge de lloguer el 2024

Tant propietaris com llogaters poden gaudir de deduccions a la declaració de la Renda

La Campanya de la declaració de la Renda ja és aquí. Fins a l'1 de juliol, molts contribuents han de presentar els seus ingressos a Hisenda i rendir amb els comptes pertinents.

No obstant això, hi ha la possibilitat de beneficiar-se d'algunes deduccions fiscals per conceptes. I un és el del lloguer del teu habitatge, i repercuteix a propietaris i als llogaters. Hi ha desgravacions a escala estatal i autonòmica, i l'Agència Tributària explica qui hi pot accedir i de quina manera es pot fer.

Les desgravacions a què pots tenir dret si ets llogater

Hi ha deducció per als llogaters amb contractes d'arrendament abans de l'1 de gener de 2015 i una base imposable anual per sota dels 24.107,20 euros. Això es pot fer a la secció "Deduccions generals / Per lloguer de l'habitatge habitual". El contribuent es pot deduir fins a un 10,05%.

Punxa a la casella 0719, i es demana el NIF de l'arrendador i l'import satisfet (quantitat de lloguer que s'ha pagat). A les caselles corresponents es mostrarà la deducció que s'aplica.

A més de les deduccions estatals, algunes comunitats autònomes tenen beneficis fiscals pel lloguer d'habitatge. Les desgravacions varien segons la regió, i els contribuents poden trobar-les a la secció "Deduccions autonòmiques" de la declaració de la Renda.

Entre les comunitats autònomes que ofereixen aquestes deduccions hi ha Andalusia, Aragó, Astúries, Balears, Canàries o Cantàbria. També hi ha Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Catalunya, Extremadura, Galícia, Madrid, Múrcia, La Rioja i la Comunitat Valenciana.

Pots consultar les deduccions de cada comunitat en aquest enllaç.

Les deduccions a què pots tenir dret si ets propietari

Els propietaris també poden gaudir d'aquestes deduccions:

  • Deducció del 90%: L'inquilí signa un contracte en una zona tensionada. El propietari haurà d'haver abaixat el preu de lloguer un 5%.
  • Deducció del 70%: Es lloga l'habitatge per primera vegada en una zona tensionada i l'arrendatari té entre 18 i 35 anys. També s'aplica si l'arrendatari és una administració pública o una entitat sense ànim de lucre que destina l'habitatge al lloguer social.
  • Deducció del 60%: L'habitatge ha d'haver estat rehabilitat els dos anys anteriors a la signatura del contracte d'arrendament.
  • Deducció del 50%: S'aplica per a la resta d'arrendataris que no han complert les condicions esmentades als altres punts.

Els propietaris han de confirmar que tenen immobles en propietat a la casella 75. Si has estat vivint durant un temps, ho has de marcar a la casella 76.