Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons de dues persones a l'interior d'un cotxe, amb una altra imatge d'un agent de la Guàrdia Civil de Trànsit

Els casos en què la DGT pot posar una multa de trànsit al copilot

Si actues de forma incorrecta al seient de copilot, la DGT et pot sancionar amb fins a 500 euros

Quan pensem en multes de trànsit, acostumem a imaginar el conductor com l'únic responsable. Tot i això, la Direcció General de Trànsit (DGT) també pot sancionar el copilot en certes situacions.

No et descuidis en cap cas si vas de copilot, perquè la DGT s'està prenent molt seriosament aquestes normes que, si no es compleixen, et podrien ficar en problemes.

Infraccions que poden portar a una multa per al copilot

En aquest article, us expliquem quines infraccions poden portar a una multa per al copilot i com has d'actuar per evitar ensurts innecessaris.

No portar el cinturó de seguretat

Una de les infraccions més comunes és no portar el cinturó de seguretat. La DGT és molt estricta amb aquesta norma, ja que el cinturó és fonamental per a la seguretat de tots els ocupants del vehicle. Si el copilot no porta el cinturó, podrà rebre una multa de 200 euros.

No respectar les normes de seguretat infantil

Si viatgeu amb un menor, és obligatori que aquest utilitzi un sistema de retenció infantil adequat a la seva edat i pes. Si el copilot no assegura correctament el menor, pot rebre una multa de 200 euros. La DGT és molt estricta amb aquesta norma per garantir la seguretat dels més petits.

Una mare col·loca un nen a la cadireta del cotxe, i al cercle, un agent de la guàrdia civil
Si el copilot no assegura bé el menor, pot ser multat amb 200 euros | ASphotostudio, Europa Press

Distreure, besar o discutir amb el conductor

Durant la conducció s'han de dur a terme unes condicions de tranquil·litat i concentració i no complir amb això comporta multes. Altres actes, com ara tocaments indeguts, també són sancionables amb multes entre els 100 i 500 euros.

Ús del mòbil

L'ús del mòbil no només està prohibit per al conductor, sinó també per al copilot si està distraient el conductor. Si el copilot està fent ús del mòbil de manera que distregui el conductor, la DGT pot imposar una multa. Tot i que és menys comú, és una infracció que no cal prendre a la lleugera.

Llançar objectes des del vehicle

Llençar qualsevol objecte o element fora del vehicle quan s'està en marxa, suposa un risc greu per a altres conductors. La DGT estableix multes de fins a 500 euros, a més de la penalització de punts del carnet.

Com ha d'actuar el copilot en plena conducció

Per evitar aquestes multes de la DGT, és fonamental que el copilot segueixi totes les normes de seguretat i actuï de manera responsable. Recorda, la seguretat a la carretera és responsabilitat de tots els ocupants del vehicle, no només del conductor.

  • Usar sempre el cinturó de seguretat: El primer pas per evitar multes és fer servir sempre el cinturó de seguretat. Tant se val si el trajecte és curt o llarg, el cinturó és obligatori i pot salvar vides.
  • Evitar distraccions: El copilot ha d'evitar qualsevol comportament que pugui distreure el conductor. Això inclou l'ús del mòbil, menjar, o fer qualsevol activitat que desviï l'atenció del conductor.
  • Respectar les normes de seguretat: Si viatges amb moto, assegura't de portar sempre el casc. Si viatgeu amb nens, verifiqueu que estan correctament assegurats en els vostres sistemes de retenció infantil.
  • Ser un bon copilot: Un bon copilot no només evita distraccions, sinó que també ajuda el conductor. Això pot incloure llegir senyals de trànsit, ajudar amb la navegació i estar atent a qualsevol situació que pugui requerir una reacció ràpida.

Seguint aquests consells, no només evitaràs multes, sinó que també contribuiràs a un viatge més segur per a tothom.