Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una dona, vestida amb jersei blanc, en un balcó durant el confinament

Ja demanen un confinament total: part d'Espanya exigeix tancar-se a casa

L'encarregada de parlar obertament d'aquesta opció ha estat una vegada més la consellera de Sanitat de la regió

Imatge d'una dona, vestida amb jersei blanc, en un balcó durant el confinament
Castella i Lleó està valorant demanar el confinament total | Europa Press

La situació de la pandèmia a Espanya segueix en una evolució preocupant en tot el país. Encara que l'impacte en el nombre de contagis encara no reflecteix les dades dels principals dies festius nadalencs, les comunitats actualitzen diàriament els seus balanços i mostren una clara tendència a l'alça, i el que és més perillós: un increment constant dels ingressos en molts hospitals, que ja adverteixen d'un possible col·lapse.

A punt de passar Nadal, només mancant el dia de Reis, els diferents governs autonòmics s'han vist obligats a actuar. En un constant degoteig d'anuncis, han anat endurint les seves mesure. Avui mateix, la Comunitat Valenciana, Extremadura i La Rioja confirmaven nous tancaments perimetrals o més límits al comerç o la restauració.

Però hi ha algunes que ja es plantegen si això serà realment suficient, i per això torna a sobrevolar la possibilitat de prendre la mesura més dura, com ja ha fet algun país del nostre entorn. I és que novament Castella i Lleó és la que torna a suggerir que la possibilitat de tornar a aplicar un confinament com el viscut al març, per a intentar parar el que ja defineixen com una tercera onada.

L'encarregada de parlar obertament d'aquesta opció ha estat una vegada més la consellera de Sanitat de la Junta de Castella i Lleó, Verónica Casado, que ja va demanar sense èxit al govern aquesta mesura al novembre, en el pitjor moment de la segona ona.

Casado explicava que des del Comitè d'Experts de Castella i Lleó s'ha emès un informe recomanant aquesta mesura com la mesura més adequada per a afrontar l'actual situació. A més, la sol·licitud d'aquests és clara: tornar a la situació de la primavera durant un període breu de temps per a poder combatre amb eficàcia els nous contagis. «Ells plantegen el confinament domiciliari estricte durant dues setmanes», explicava la consellera de Salut.

El moment adequat per fer-ho, però no tenen les competències

Des del govern de Castella i Lleó insisteixen que amb l'actual situació epidemiològica de la seva comunitat, i per què no dir-ho de tot el país, és el moment precís per a prendre aquesta decisió. «És millor prendre la decisió d'un confinament estricte 10 o 14 dies i frenar-lo i aquest seria un bon moment per a fer-ho», afirmava Casat en roda de premsa.

Recordava que ara mateix Castella i Lleó pateix ja una autèntica tercera onafs als hospitals. Amb 140 pacients en les UCIs i 550 en planta ja es tenen les xifres del pitjor moment de la segona onada de la passada tardor.

Però com passava en les setmanes anteriors, recorda que la Junta no té «ni competència ni capacitat» per a dur a terme aquesta contundent mesura. Torna a haver de ser el govern central qui el decreti directament a través de l'actual estat d'alarma o el modifiqui per a donar les competències a les comunitats. Mentrestant, Verónica Casado assegurava sobre el confinament que «no ens cansem, ni ens hem cansat ni ens cansarem de sol·licitar eines jurídiques per a posar-lo en marxa».

Mentre no existeixi aquesta possibilitat, continuen demanant extremar les precaucions en la celebració de Reis. Exigeixen directament als ajuntaments que cancel·lin totes les cavalcades o actes nadalencs amb presència de públic previstos per a aquest 5 i 6 de gener. A més demana a la població que no s'ajunti a les cases per a rebre els regals. «Dels regals ja s'ocuparan els Reis Mags de portar-los-hi als nens, però no hem d'ajuntar-nos més de dues bombolles de convivents a casa demà que vénen els Reis», demanava Verónica Casado.