Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla general del lloc de l'avaria de la canonada del CAT a l'Ampolla, amb els operaris treballant

El CAT revisarà a fons la canonada principal per evitar avaries com la de l'Ampolla

De moment, encara s'està calculant l'import total dels danys causats | S'espera que demà ja se sàpiguen les causes del succés

Roda de premsa Consorci Aigües Tarragona trencament canonada
El CAT analitzarà les causes del trencament de la canonada principal del passat divendres | Cedida
 

La matinada del passat divendres, 3 de gener, una canonada d’aigua de l’Ampolla (Baix Ebre) va cedir, cosa que va afectar el subministrament d’aigua per part del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT)  a diversos municipis de les comarques tarragonines. El divendres, 10 de gener, el CAT espera la visita del personal del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) perquè analitzi el tram de canonada afectat i es coneguin les causes del trencament.

La canonada afectada té un diàmetre de 1.600 mil·límetres i uns 12 metres de llargada. Des del CAT creuen que aquest incident és «estrany», ja que, el període de renovació de la canonada és d'uns 75 anys i només n'han passat 30. A més, el seu director gerent, Josep-Xavier Pujol, assegura que «sovint fem reparacions i intervencions però sempre són coses programades i sense afectacions o amb afectacions lleus». Així doncs, durant aquests trenta anys,  «ha sigut la primera afectació no programada».

Evitar possibles incidents en un futur

Des del consorci no descarten que torni a passar un fet com aques: «Hi ha riscos que torni a passar, la probabilitat zero no existeix». Per aquest motiu,  tenen previst fer una auscultació i una radiografia de l’estat de tota la canonada principal. Dins d’aquest pressupost de 36,8 milions d’euros, aproximadament, (18 milions de la Generalitat i 18 milions del consorci), s’hi inclouen fins a 11 projectes i actuacions, un dels quals fa referència a un sistema d’auscultació en línia per conèixer l’estat actual de la canonada principal.

El director gerent del consorci matisa que donada la situació, «avançarem aquesta actuació al màxim possible». A més, tampoc descarten fer una redistribució del servei per tal de «diversificar el risc» d'un possible futur accident. 

Pla general del lloc de l'avaria de la canonada del CAT a l'Ampolla, amb els operaris treballant
Els operaris treballant en el lloc de l'avaria de la canonada del CAT a l'Ampolla | acn

Ja s'estan comptabilitzant els danys que van causar als afectats

Un total de 63 municipis i 26 empreses de Tarragona es van quedar sense aigua, cosa que va fer que s’hagués de racionar el consum d’aigua. Des del CAT asseguren que la major part dels municipis van engegar un pla per tal de mantenir el subministrament d’aigua i les empreses afectades van haver de reduir la seva producció. Bellvei i Calafell van ser els municipis més afectats.  

Josep-Xavier Pujol ha explicat que a finals del matí del divendres de l’incident van fer un comunicat on facilitaven un correu electrònic amb una sèrie d’instruccions perquè els afectats es poguessin adreçar a l’empresa d’aigües. Segons ha firmat Pujol, «per ara, tenim 17 vehicles afectats, el propietari de la finca on estava situada la canonada, que té bastants danys i ja estem en contacte amb ell, i l'ajuntament de l’Ampolla, que principalment són temes de neteja, reparacions i part de mobiliari urbà com contenidors».

Pujol afegeix que ara «tot això s’ha d’analitzar, tenim els pèrits de l’assegurança que ja han visitat el lloc dels fets i han demanat una quantificació no concreta per veure l’abast dels danys». Des de la societat esperen donar resposta a totes aquestes afectacions. Durant el trencament, el subministrament d'aigua va quedar parat i Pujol explica que tenien reserves d'aigua suficient per a 12 hores, tot i això, la major part d'aquesta aigua la va necessitar el consorci per a fer les corresponents operacions per reparar l'incident.