Pla general del bisbe claretià Josep Maria Abella

El lleidatà Josep Maria Abella, nomenat nou bisbe de la diòcesi japonesa de Fukuoka

El missionar claretià, nascut l'any 1949, era fins ara bisbe auxiliar d'Osaka

El papa Francesc ha nomenat bisbe de la diòcesi de Fukuoka, al sud-oest del Japó, al missioner claretià català Josep Maria Abella. El lleidatà, que ha servit la diòcesi d’Osaka com a bisbe auxiliar des de juny de 2018, inicia ara una nova etapa. El claretià té previst traslladar-s’hi tan aviat com sigui possible, tenint en compte les restriccions de mobilitat pel coronavirus.

«La vida no deixa de donar-nos ensurts. Jo n’acabo d’experimentar un altre fa uns dies. El dimarts sant em va telefonar el Nunci dient que el papa Francesc m’enviava a Fukuoka com a bisbe d’aquella diòcesi», explica Abella, que ocuparà un lloc que estava vacant des de fa un any.

Segons ha informat l'orde dels claretians a Catalunya, el pare Abella va néixer a Lleida el 1949. Va ingressar als missioners claretians i es va formar a Catalunya, des d’on va ser destinat al Japó el 1969. Va ser el màxim responsable mundial dels Missioners Claretians durant 12 anys, del 2003 al 2015. Després de diverses responsabilitats en el Govern General dels Missioners Claretians, el 2015 va tornar al Japó on era rector de la Catedral d’Osaka.

El repte d'aconseguir una «església ben arrelada en l'Evangeli»

«Confio en la col·laboració dels sacerdots, religiosos i laics de la diòcesi de Fukuoka. Tots plegats mirarem de respondre a la crida del papa Francesc que demana una església en sortida, ben arrelada en l’Evangeli», apunta Abella en una carta adreçada a amics, familiars i germans de congregació. Amb 70 anys, reconeix que se sent «feble davant d'aquest nou desafiament». Tot i això, assumeix el repte conscient que compta amb la complicitat de tota l’Església de Fukuoka.

La diòcesi de Fukuoka és a la illa de Kyushu i comprèn tres províncies civils: Fukuoka, Kumamoto i Saga. La població total és de 7.753.229 habitants, dels quals són catòlics 30.222 (el 0,39%). Té una extensió territorial de 14.837 quilòmetres quadrats, amb 55 parròquies i nou estacions missionals. La nova diòcesi del bisbe Abella, amb algunes escoles catòliques, hospitals i altres obres apostòliques, compta amb 29 sacerdots diocesans i 37 sacerdots religiosos. Hi ha cinc religiosos germans i 281 religioses. Actualment té tres seminaristes.

Dos anys atenent la pastoral social a Osaka

El missioner claretià valora aquesta darrera etapa de dedicació a parròquies, moviments i iniciatives missioneres d’Osaka com una «experiència enriquidora». Un camí que ha fet al costat de l’arquebisbe Thomas Aquino Manyo Maeda i de Paul Toshihiro Sakai, també bisbe auxiliar que havia estat secretari general de la Prelatura de l’Opus Dei.

Josep Maria Abella s’ha dedicat a acompanyar el centre de pastoral social de la diòcesi: «He pogut tocar d’alguna manera el sofriment de persones que són marginades dins la nostra societat, entre elles els immigrants amb problemes per legalitzar la seva situació o les persones que han demanat l’estatut de refugiats i que no troben resposta de part de les autoritats japoneses», explica.