Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una dona passant per davant d'una oficina d'ocupació i uns bitllets d'euro

Els catalans que cobraran el subsidi per desocupació encara que tinguin una feina

Després de l'anunci del Govern, s'aclareix el dubte de qui podrà compatibilitzar una feina i cobrar la prestació

El Consell de Ministres va aprovar aquest dimarts el Reial Decret Llei 7/2023, de 19 de desembre, que reforma el subsidi per desocupació, actualment en 480 euros mensuals. Aquest tindrà una major quantia durant el primer any (570 euros els sis primers mesos i 540 els sis següents).

Serà compatible amb una feina durant els 180 primers dies sense la pèrdua de prestació, lligada a l'acord d'activitat dels beneficiaris. La reforma entrarà en vigor, amb caràcter general, l'1 de juny de 2024, segons la norma publicada al BOE aquest dimecres.

Després de la reunió entre els Ministeris d'Economia i Treball, liderats per Nadia Calviño i Yolanda Díaz, finalment s'ha arribat a un acord per reformar el subsidi de desocupació.

Gran notícia per a aquells que cobren el subsidi per desocupació i treballen alhora

Entre les característiques de l'acord, la pujada del pagament serà suculenta i passarà dels 480 € actuals, a 570 € el primer mig any de cobrament del subsidi. En els següents sis mesos es cobrarà 540 €, i a la resta de temps fins al límit de 30 mesos, depenent de diversos factors, seran 480 euros.

Quantia del subsidi per desocupació després de la reforma del Govern

QUANTITAT A COBRAR (euros)

% DE L'IPREM

MESOS

570

95%

Durant els primers 6 mesos

540

90%

Durant els 6 mesos següents

480

80 %

Resta de mesos per cobrar (max. 30 mesos)

Com apuntàvem, es regula la compatibilitat entre rebre el subsidi de feina fins a 180 dies. L'objectiu no és cap altre que ajudar a la transició al mercat laboral de les persones aturades. Una altra de les bondats de la reforma del subsidi desocupació és que aquest arribarà a molts més aturats.

La reforma inclou els menors de 45 anys sense càrregues familiars, i els més grans de 52 amb càrregues familiars, computant les rendes de la unitat familiar. Alhora, s'elimina el mes d'espera per accedir al subsidi de desocupació.

Crítiques dels sindicats després de l'anunci de la reforma del subsidi per desocupació

Després de l'anunci, el ministre de Presidència i de Justícia, Félix Bolaños, s'ha pronunciat. Aquest confirmava que ja va començar el tràmit perquè la Comissió Europea desbloquegi el quart pagament dels Fons Europeus (10.000 milions d'euros).

Per part seva, UGT i CCOO han criticat aquesta reforma del Govern. Asseguren que "encara queden aspectes pendents de caràcter rellevant" i retreuen a l'Executiu que hagi tirat endavant aquesta reforma "en absència d'un procés de diàleg social".