Imatge d'un llamp a Olèrdola, Alt Penedès

Molta precaució: Catalunya en alerta per la pitjor part de la gota freda les properes hores

A partir d'aquest vespre de dimarts s'iniciarà el plat fort de l'episodi

El canvi de temps que esperem ens començarà a afectar a partir d'aquest pròxim vespre del dimarts, 8 de setembre i s'allargarà ben bé fins  dijous. La formació d'una gota freda  a les Balears serà l'encarregada de deixar-nos aiguats  i tempestes  que podran ser  fortes  a partir d'aquesta pròxima nit i fins dijous. Alguns mapes  del temps  indiquen la possibilitat que es pugui formar una espècie de petit cicló  de característiques tropicals,  conegut com a 'Medicane',  entre la costa catalana i Balears, fet que s'haurà de vigilar de ben a prop, però val a dir que aquesta probabilitat és molt baixa i, a hores d'ara, queda pràcticament descartada. D'aquesta manera, tindrem una gota freda típica de la tardor  a casa nostra, amb els perills  que això suposa. 

Tarda d'aperitiu

Fins aquest vespre, seguirà el temps tranquil tot i els núvols, però serà a partir de la nit d'aquesta mateixa jornada quan els ruixats  i les tempestes  ja aniran a més afectant molts punts del litoral i prelitoral de Barcelona i Girona. Tot i això, les temperatures  aquest dimarts  encara no baixaran gaire i seguirà fent força bonança  a molts indrets durant el dia, amb cel cada cop més carregat a la costa i vent de gregal que anirà a més.

Nit i matinada de possibles aiguats torrencials

Entrades les primeres hores de la nit, les pluges  i les tempestes  es generalitzaran a molts indrets de la costa i el prelitoral nord, afectant principalment les comarques de Girona, però també a les de Barcelona i més escassament les de Tarragona. Lleida podria quedar força al marge d'aquest episodi. Aniran progressant d'est a oest, avançant de mar cap a terra.

Durant la matinada d'aquest dimarts  a dimecres, les tempestes  podran ser especialment fortes  al voltant del litoral i prelitoral nord, especialment a la Costa Brava i, puntualment, podrien anar acompanyades de fenòmens severs, fortesratxes de  vent  o alguna pedregada. Puntualment, es podrien acumular fins a 100 litres/m². És probable que també siguin fortes al litoral central, però aquesta possibilitat disminueix com més cap al sud de la costa ens trobem, tot i que també acabarà plovent  a la Costa Daurada. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya ja ha activat avisos per intensitat de precipitació: 

Mapes d'avisos a Catalunya pels possibles aiguats d'aquesta matinada
Aquesta nit les tempestes poden ser fortes a molts punts del litoral i prelitoral | Meteocat

Segueix la inestabilitat

Després d'una nit  que podria ser d'aiguats  a molts trams de la costa, dimecres i dijous, la inestabilitat no anirà a menys i es manifestarà a molts indrets encara durant bona part de la jornada en forma de ruixats  i tempestes, puntualment fortes, però preferentment en les mateixes àrees, comarques de Barcelona, Girona i nord de Tarragona

Seran dos dies molt caòtics, amb clarianes, però temps inestable, tot i que no estarà plovent  tota la jornada sense parar. Tot plegat amb un ambient més típic de tardor que no pas d'estiu. Gran part de Catalunya  quedarà amb màximes per sota dels 25-26ºC. El temps podria tornar a ser més estiuenc  a partir de divendres.