L’acord de creació del Parc Pirinenc de les Tres Nacions és l'inici del camí, per a les quatre administracions que hi formen part, per a iniciar elements de promoció conjunta d'aquesta àrea protegida, que és el resultat de la fusió del Parc Natural de l'Alt Pirineu, el Parc Natural Regional de Pyrénées Ariégeoises, el Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa i el Parc Natural de la Vall de Sorteny.
La unió de totes 4 àrees protegides suma més de 428.700 hectàrees, convertint-se d'aquesta manera en una de les més extenses d'Europa i distribuïdes per 158 municipis, dels quals una quinzena són catalans, dos més del principat d'Andorra i 141 francesos.
En aquest acte de signatura de la creació del nou parc natural han assistit entre altres el nou ambaixador d'Espanya a Andorra, Àngel Ros, i el conseller català de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet.
Les principals línies de treball de l’acord
S’ha explicat que aviat es formarà una comissió de treball per estudiar i programar les accions a desenvolupar en els propers anys, començant per l'elaboració d'un logotip, mantenint les actuals iniciatives de protecció i definint els seus primers elements de promoció.
El conseller de Territori i Sostenibilitat ha afirmat que la gestió conjunta d'aquest entorn natural ha de servir per treure'n el "màxim aprofitament". Totes les administracions tenen el compromís de col·laborar en el projecte que servirà per a la promoció turística conjunta, la dinamització socioeconòmica i els intercanvis en matèria de sostenibilitat i patrimoni natural, ja que el conjunt d'aquesta àrea protegida és un dels més rics d'Europa en biodiversitat.
De lavoluntat de treballar conjuntament per al desenvolupament d’aquesta àrea transfronterera, els governs català, andorrà i francès aportaran al projecte recursos materials i personals per col·laborar i avançar en accions conjuntes. En aquest sentit, treballaran per obtenir el finançament necessari per impulsar un pla d’accions.
La unió de quatre espais naturals amb un ric patrimoni natural i humà
El Parc Pirinenc de les Tres Nacions té com a principals atractius ser un dels territoris del Pirineu més ben conservats i en destaca la presència de la sargantana pallaresa (Iberolacerta aurelioi), un endemisme exclusiu mundial.
També hi són presents les majors poblacions d’espècies de fauna pirinenca en perill d’extinció, com la perdiu blanca, el gall fer i l’os bru, així com l’herc, reintroduït el 2014, i diverses races domèstiques ramaderes.
Sota els cims més alts del Pirineu català, andorrà i de l’Ariege, com la Pica d’Estats, el Mont-roig i el Mont Valier, el futur parc natural acollirà també una molt bona representació dels hàbitats ecològics del Pirineu amb un bon estat de conservació. Cal posar en valor que hi ha representats totes les comunitats vegetals pirinenques, des del bosc atlàntic a la muntanya submediterrània.
També destaca el manteniment d’una activitat ramadera extensiva activa que contribueix a conservar el paisatge de prats florits, pastures, matollars i boscos, i un patrimoni cultural associat en forma de cabanes, camins ramaders, pletes, orris i bordes.