Catalunya viu aquest divendres un Sant Jordi excepcional enmig de la pandèmia. Aquesta circumstància ha obligat el sector a adaptar-se a les limitacions després que l'any passat la diada hagués d'anul·lar-se. Encara que va poder celebrar-se una espècie de Sant Jordi al juliol, no va poder ser el mateix que altres anys i les vendes van descendir en picat.
La festa se celebrarà de manera descentralitzada per Catalunya amb un pla específic aprovat pel Procicat que adapta Sant Jordi a la realitat de cada municipi. Els espais amb parades estaran perimetrats i se'n controlarà l'accés i es mantenen les tradicionals signatures d'escriptors. La Cambra del Llibre espera assolir el 60% de les xifres del 2019, en què es van vendre 1,64 milions de llibres i la facturació va superar els 22,16 milions. Els floristes, per la seva banda, confien en despatxar entre 3,5 i 4 milions de roses venudes.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
Amb l'experiència del Sant Jordi d'estiu de l'any passat, la Cambra del Llibre i el Gremi de Floristes han preparat un dispositiu avalat pel Procicat per celebrar una festa repartida per tot Catalunya, que distingeix entre els pobles que no arriben als 5.000 habitants, els que en tenen més de 5.000 i les grans ciutats com Barcelona, Lleida, Girona i Tarragona, que tenen els seus propis plans.
11 espais perimetrats a Barcelona
A Barcelona s'habilitaran 11 espais perimetrats en diversos punts de set districtes de la ciutat, amb un total de 180 parades de llibres, roses i signatures. Els emplaçaments són Passeig de Gràcia (entre la Ronda Sant Pere i el carrer Aragó), Passeig Lluís Companys, Jardinets de Gràcia, Plaça Reial, Plaça de Valdívia, Plaça de la Vila, Plaça de Sarrià, Jardins Centelles del Palau Macaya, Plaça Universitat, Plaça Orfila i Espai entre Rambla i carrers Pallars, Llacuna i Pujades.
Aquests 11 espais «segurs» a l'aire lliure tindran un sentit únic, seran amplis i diferenciaran els punts de venda de llibres dels destinats a les signatures d'autors. Amb un aforament controlat del 30%, l'horari d'aquests punts serà de nou del matí a les vuit del vespre.
Àmbit metropolità
Fora de Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat tancarà la Rambla Just Oliveras, a Sabadell les parades es posaran davant les llibreries i a Vilanova i la Geltrú ha canviat l'espai habitual per un de perimetrat.
De la seva banda, l'Ajuntament de Mataró manté en agenda alguns dels principals actes culturals de la diada de Sant Jordi. Cada 23 d'abril, la ciutat acaba el dia amb La Fogonada, l'acte en què el Drac de Mataró protagonitza una versió adaptada de la llegenda de Sant Jordi i que culmina amb els tradicionals voltafocs.
Comarques gironines
Girona trasllada les parades de llibres i roses a l'esplanada de La Copa i també porta a l'entrada de la Devesa les entitats. Les limitacions per la covid-19 fan impossible celebrar la diada a la Rambla i a la plaça Catalunya.
A La Copa hi haurà 27 de parades. Sobretot, llibreries i editorials, perquè només cinc seran de floristes. El principal motiu és que la majoria d'aquests establiments de la ciutat han declinat participar-hi. Per altra banda el passeig de la Devesa estarà destinat a les parades d'entitats. N'hi haurà més d'una trentena, entre elles Càritas, la Forja i dos agrupacions d'escoltes.
Camp de Tarragona i l'Ebre
A Tarragona, com ja es va fer pel Sant Jordi d'estiu, les parades de llibres i roses s'instal·laran a la Rambla Nova dins d'un espai delimitat, amb control d'accés i aforament. A Reus, les parades abandonaran la plaça Mercadal i es traslladen al parc de Sant Jordi en un espai amb un aforament de 250 persones cada mitja hora.
L'Ajuntament de Valls, de la seva banda, ha ampliat la jornada central del 23 d'abril amb una celebració aquest dijous i permet instal·lar parades per donar major impuls als sectors implicats i reforçar el caràcter descentralitzat de la cita, que abandona la plaça del Pati i es reparteix per carrers i places.
Un any més, a Vila-seca, tindrà lloc el projecte urbà 'Efímera. Art al carrer', que converteix els carrers del centre històric en un espai cultural on els llibres i la creació artística es donen la mà. Alumnes d'escoles d'art i disseny munten escultures amb llibres i altres ornaments.
Finalment, la jornada de Sant Jordi a Tortosa comptarà amb una trentena d'autors que signaran les novetats editorials als lectors. Es distribuiran en deu punts repartits entre llibreries i floristeries de la ciutat. L'Ajuntament de Tortosa permetrà que aquests establiments situïn els taulells al carrer.
Comarques centrals
A Manresa, el Passeig Pere III i la plaça Sant Domènech acullen parades de llibres i roses. Per esglaonar les compres, les llibreries i floristeries han pogut muntar la parada davant del seu establiment des d'aquest dimecres.
A Vic, la Plaça Major s'omplirà de parades de llibres i roses tot el dia, mentre que a Igualada les parades es traslladen del Passeig Verdaguer als carrers Sant Magí i Òdena, de 9 del matí a 9 del vespre.
A Moià, l'activitat 'Llegim al carrer' serà la protagonista de la diada. Els alumnes de les escoles i Instituts de Moià ompliran les places del poble amb lectures des de les 10 h i fins a les 13 h.
Ponent i Alt Pirineu
L'avinguda Francesc Macià de Lleida acollirà per Sant Jordi una desena de parades de llibres i sis de roses amb control d'aforament, abandonant el tradicional punt de celebració: l'Eix Comercial. S'ha considerat que l'espai és molt estret i no permet el control d'accés esglaonat.
Mollerussa estrena el pati de Cal Jaques per celebrar Sant Jordi amb tallers familiars per elaborar exlibris. L'espai, que data del 1783, forma part del patrimoni municipal des del març del 2019 i es vol incorporar com a escenari de diferents activitats. També es farà la desena Marató de Lectura en Veu alta amb participació presencial i també virtual.
Tàrrega celebrarà el tradicional Mercat de Sant Jordi en dos espais diferenciats: el carrer del Carme acollirà les parades de llibreries i floristeries, mentre que la Plaça del Carme aplegarà els estands d'entitats i associacions. Pel que fa a l'autor que Tàrrega convida cada any com a protagonista del cicle Col·loquis a Thä, s'homenatjarà enguany l'obra de l'escriptor Pere Rovira (Vila-seca, 1947).